Europa pot aturar el canvi climàtic amb polítiques fermes segons un informe de WWF

25/10/2005 - 00:00
La Unió Europea pot 'congelar el canvi climàtic' retallant en un terç les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2020. I ho pot fer amb mesures d'eficiència energètica i energies renovables, juntament amb un eficaç i ambiciós mercat d'emissions. Així de contundent és un nou informe presentat aquest dilluns 24 d'octubre per WWF/Adena en el qual exposa els passos concrets que la UE ha de donar per a reduir les seves emissions de CO2 en un 33% per al 2020. Fita que es pot assolir incloent una moratòria a noves centrals nuclears, d'acord amb l'actual programa de tancaments d'aquestes instal·lacions, segons l'informe.
L'oportunitat és la segona fase del Programa Europeu de Canvi Climàtic, que la Comissió Europea llança aquesta setmana. Per això l'organització ecologista internacional Fons Mundial per a la Naturalesa/ Adena, ha fet públic un informe: 'Meta 2020: Polítiques i Mesures per a reduir emissions de Gas d'Efecte Hivernacle en la UE' en el qual desgrana l'estratègia que ha de seguir la UE per a aconseguir reduir en un terç les seves emissions de gasos efecte hivernacle.
Amb aquest estudi que ha estat elaborat per a WWF per l'Institut Wuppertal (Alemanya), fa una crida a la UE perquè adopti una estratègia de lluita contra el canvi climàtic que tingui un 'sistema de comerç d'emissions eficaç i ambiciós, recolzat amb directives que promoguin objectius obligatoris d'eficiència energètica, així com suports legals i fiscals per a les energies renovables. També s'hauria d'engegar, apunta, una reforma fiscal ecològica per a acabar amb els subsidis directes o indirectes que reben les energies insostenibles convencionals'.
'Per a aconseguir aquest objectiu existeixen ja les tecnologies adequades. Tot depèn de la nostra capacitat de prendre decisions fermes i enèrgiques', ha afirmat Heikki Willstedt Mesa, expert en Canvi Climàtic i Energia de WWF/Adena, i ha afegit: 'Amb una política ambiciosa, un sistema de mercat d'emissions eficaç i objectius d'obligat compliment per a l'estalvi energètic i les energies renovables, Europa arribarà a ser un lloc eficient, segur i respectuós amb el medi ambient, on viure i fer negocis'.
L'informe compara dos escenaris, un tendencial en el qual les polítiques existents continuaran sense fer èmfasi específica en clima i energia, i un 'fita 2020' on es posen en vigor polítiques per a augmentar l'eficàcia energètica, i propiciar la penetració en el mercat de les energies renovables. Aquest marc també suposa un menor consum de combustible fòssils i una moratòria per a l'energia nuclear.
L'informe vol demostrar que per al 2020 la demanda d'energia de la UE pot reduir-se en un 20% sense reducció del nivell de vida ni perjudici per al desenvolupament econòmic europeu. I subratlla que sense una acció immediata la demanda d'energia augmentarà un 1.46% a l'any, mentre que pot reduir-se en un 0.4% anual si es posen en marxa polítiques concretes adequades. Per exemple respecte al sector residencial l'informe apunta que es pot estalviar una cinquena part de l'energia que consumeix mitjançant un millor aïllament, sistemes més eficients de calefacció i aire condicionat i la utilització d'electrodomèstics de menor consum.
L'estudi afirma que el sector elèctric pot reduir les seves emissions de CO2 en més del 50%, amb inversions en energies renovables, cogeneració de calor i electricitat, i l'oferta de serveis d'estalvi energètic als consumidors. També apunta que les fonts energètiques renovables, com la biomassa, l'eòlica i la hidràulica, tenen el potencial de créixer des de l'actual 1.8% anual al 6.1%. Les emissions de gasos d'efecte hivernacle no relacionades amb el consum d'energia també es poden reduir en un 33%, principalment en el sector agrícola i de residus.
L'Estat Espanyol ha de liderar el canvi de model a Europa Respecte a l'Estat Espanyol l'informe assenyala que el consum d'energia primària en 2004 es va incrementar un 4% sobre l'any anterior, amb un augment mitjà en els últims 5 anys del 3% anual. Per això, resulta urgent prendre mesures per a estabilitzar i després reduir el consum d'energia, amb la finalitat de no perdre competitivitat pel que fa a altres països europeus i disminuir els costos d'importació de combustibles fòssils.
En aquest sentit, segun Willstedt Mesa dintre de l'objectiu europeu l'Estat Espanyol haurà d'ocupar un paper important, ja que és un dels països que més afectat podria veure's pels canvis climàtics que es preveuen; a més té un gran potencial d'estalvi energètic en tots els sectors de l'economia i, la seva indústria d'energies renovables és puntera a nivell mundial en molts camps.
Cal fer realitat doncs, insisteix Willstedt Mesa, aquest gran potencial de gestionar millor l'energia a Espanya per a dependre menys de les importacions al mateix temps que desenvolupem alternatives autòctones que no contaminen, i aconseguir una Europa amb una menor dependència de fonts energètiques foranes, estalvis en la factura energètica per a tots els sectors econòmics, reduccions en els costos de sanitat (conseqüència d'una menor contaminació) i més oportunitats d'ocupació en el camp de les energies renovables i l'estalvi energètic'.
Podeu descarregar-vos l'informe complet: 'Meta 2020: Polítiques i Mesures per a reduir emissions de Gas d'Efecte Hivernacle en la UE' aquí. (en anglès) .
AdjuntMida
Image icon Foto: WWF/Adena39.72 KB

Relacionats

Butlletí