Estudien crear la marca de producció ecològica 'Moianès'

03/01/2006 - 00:00
Calders va celebrar dissabte, 25 de febrer, una jornada dedicada a la producció ecològica a la zona del Moianès amb l'objectiu d'identificar les problemàtiques del món rural i fer una anàlisi de la viabilitat de les explotacions ecològiques a la comarca. L'acte, organitzat pel Consorci del Moianès i l'Ajuntament de Calders, va comptar amb el suport de Rural'06 i amb la presència del seu director, Josep M. Besora, que va inaugurar la jornada juntament amb l'alcalde de Calders, Jaume Perarnau. La jornada va ser el punt de trobada d'una trentena de productors agrícoles i ramaders del Moianès per plantejar la producció ecològica com una important alternativa a l'agricultura i ramaderia tradicionals, en procés de decadència. Al Moianès, el sector primari representa un 14,66% del total de la distribució de les empreses i ocupa un 9,11% dels treballadors de la zona, segons xifres del Consorci del Moianès. La producció ecològica -4 empreses i 103 treballadors l'any 2001- s'ha identificat els últims anys com un sector emergent i, en alguns casos -com la producció alimentària- ja consolidat. L'objectiu de la jornada ha estat analitzar les potencialitats d'un sector que permet obtenir valor afegit dels productes tradicionals i millorar la rendibilitat del sector agrari. Els assistents van demanar a l'administració que consideri la producció ecològica d'interès públic i que n'impulsi la seva promoció amb el doble objectiu de conscienciar la població i de donar prestigi a aquesta activitat. Davant la falta d'estratègies de promoció i màrqueting la jornada va posar sobre la taula la possibilitat de crear la marca "qualitat Moianès" que hauria de representar tots els productors ecològics de la comarca. A més, es redactarà un Pla d'acció per al sector i es crearà una associació de productors i distribuïdors de productes ecològics. A més, els assistents també van identificar la necessitat de crear un servei d'assessorament tècnic per la producció respectuosa amb el medi ambient impulsat per l'administració. El sector a Catalunya Durant l'última dècada, la producció ecològica ha tingut una evolució espectacular a Catalunya: dels 236 productors del 1995, es passa als 450 del 2000 i s'arriba fins als gairebé 900 productors inscrits a la CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica) l'any 2004. Tot i que aquest tipus d'agricultura representa només el 0,10% del mercat alimentari a Catalunya. Actualment, l'agricultura ecològica ocupa 56.300 hectàrees de conreu a Catalunya i la facturació del sector a mitjans de 2005 va ser de 39.700.000 euros.

Relacionats

Butlletí