Estats Units arriba a un pacte amb 5 països per reduir els gasos d'efecte hivernacle

28/07/2005 - 00:00
Que les polítiques del clima no afecten el desenvolupament econòmic. Sobre aquesta premissa els EE.UU i cinc estats, han anunciat per sorpresa un pacte per reduir els gasos d'efecte hivernacle. Són Xina, Índia, Corea del Sud, Japó i Austràlia. Els 6 causen gairebé la meitat de les emissions de gas d'efecte hivernacle al món.
Aquesta iniciativa conduïda pels EUA pretén abordar l'escalfament global desenvolupant tecnologies comercialment viables i fent-les per tant accessibles per als països que més ho necessitin. Les solucions tecnològiques inclouen filtrar les emissions de gas i enterrar el diòxid de carboni produït per les centrals elèctriques que funcionen amb carbó. Així com crear associacions per exportar i compartir aquesta tecnologia. No obstant els crítics diuen que l'acord ha nascut per debilitar Kyoto, i que és probable que sigui totalment ineficaç perquè no té cap poder vinculant.
Un pacte sense objectius comuns ni mecanismes d'obligatorietat Aquest pacte, de desenvolupament i transferència de tecnologia, permetrà als països signants establir els seus propis objectius de reducció d'emissions de gasos efecte hivernacle. Unes fites que seran fixades unilateralment i sense un mecanisme d'obligatorietat.
En aquest sentit, segons informa el servei de notícies de la BBC, Roberto Zoellick, subsecretari d'Estat, ha declarat que aquesta és una aposta ferma i que les 6 nacions signants veuen aquest acord com una forma de complementar el compromís de Kyoto -que d'aquest països només ha signat Japó-.
Cal recordar que EUA i Austràlia han donat com principals arguments per no signat el Protocol de Kyotol'absència de països en via de desenvolupament grans com ara Índia i Xina, i la seva preocupació que les polítiques contra el canvi climàtic afecten el desenvolupament econòmic.
En declaracions a la BBC així ho ha manifestat el Ministre d'Assumptes Exteriors australià Alexander Downer, que ha destacat que el seu país aposta per centrar-se en el canvi tecnològic per solucionar el problema del clima i implicar els grans països en desenvolupament. En aquest sentit tot i les crítiques per no establir objectius concrets respecte a les reduccions d'emissions, el que sí mostra és un progrés en la discussió sobre canvi climàtic, particularment als EUA.
La primera cimera del grup serà a finals d'any a la ciutat australiana de Adelaide.

Relacionats

Butlletí