Escoles de Sitges reinverteixen els seus estalvis energètics per millorar el confort tèrmic

Font: Ajuntament de Sitges

06/10/2023 - 10:43

L’Ajuntament de Sitges ha instal·lat aquest estiu un total de 136 aparells com a mesura urgent per mitigar la calor de les primeres setmanes de curs. Paral·lelament, s’estudia mesures sostenibles i sense impacte en el medi ambient per tal de fer font a les altes temperatures.

El curs escolar 2023-2024 començarà a Sitges amb mesures per pal·liar la calor a les aules de les escoles Esteve Barrachina, Miquel Utrillo i Maria Ossó que s’han instal·lat aquest estiu amb un total de 136 ventiladors a les aules i amb elements per generar ombres a altres centres educatius. Aquests ventiladors s’afegeixen als aparells que la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sitges va col·locar ara fa un any a les aules de primària per conviure amb les altes temperatures i, així, ara hi ha una mitjana de tres ventiladors per aula. L’Ajuntament de Sitges ha invertit 10.000 euros en la col·locació aquest estiu dels 136 ventiladors a les aules.

La instal·lació de ventiladors a les tres escoles que no disposen de sistemes de refrigeració, s’emmarca dins del projecte de Refugis Climàtics que subvenciona la Diputació de Barcelona. També en el marc de les mesures per pal·liar la calor, i fer front a onades de calor, s’inclouen la instal·lació de làmines de control i protecció solar a totes les aules de l’Escola Maria Ossó i tendals a l’Escola Agnès de Sitges arran del retorn del programa 50/50 d’estalvi energètic que també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Ambdues accions s’han dut a terme entre la regidoria d’Educació i la regidoria d’Acció Ambiental i Transició Ecològica amb un import total d’inversió 20.000 €.

L’Escola Agnès de Sitges té un sistema de refrigeració a través d’una bomba d’aire calent (que ja funciona) i d’aire fred. La mesura de posar en marxa la refrigeració a través de la bomba d’aire fred depèn de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, la regidoria ja ha fet la sol·licitud per activar aquest sistema i està treballant perquè aquesta mesura sigui possible.

El regidor d’Educació, Albert Oliver-Rodés considera que “hem activat una actuació prioritària als centres educatius que serviran per reduir la temperatura a les classes. Alhora hem fet petites intervencions com la instal·lació d’un tendal a l’escola Agnès de Sitges per mitigar la calor” i ha afegit que “també voldria posar en valor el treball transversal que ens permet sumar esforços amb altres departaments. Des de la regidoria d’Acció ambiental i Transició Ecològica s’han fet càrrec del cost de les làmines de control i protecció solar de l’Escola Maria Ossó”. Aquesta actuació també compta amb la col·laboració de l’AFA (l’Associació de Famílies d'Alumnes) de l’Escola Maria Ossó que ha pagat les làmines de control i protecció solar de l’aulari de la zona d’educació infantil.  

La regidora d’Acció ambiental i Transició Ecològica, Carme Gasulla, afirma que “la regidoria d’Educació va demanar a la regidoria de Sostenbilitat, un estudi en profunditat per conèixer les necessitats de cada centre segons criteris tècnics i sostenibles per adaptar progressivament els centres davant l’emergència climàtica. Els edificis dels centres estan construïts fa anys i no estan correctament climatitzats”. Carme Gasulla afegeix que “ara hem aplicat mesures urgents per a les aules i als patis per reduir els efectes de la calor amb la instal·lació de ventiladors i tendals”.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’objectiu del procés és recollir opinions i idees per adaptar el verd urbà a l’actual situació climàtica

Article

L’Ajuntament de Sitges compleix la norma ISO en el control de petjada de carboni dins dels límits de sostenibilitat.​

Notícia

L’Ajuntament de Sitges comença l’adequació del primer parc climàtic amb l’objectiu de generar espais exteriors que proporcionin confort tèrmic, punts d’aigua i seients, com a primeres passes per adaptar l’espai urbà sitgetà al canvi climàtic

Butlletí