Es publica un estudi que recull 32 experiències d’eficiència energètica a Espanya a tots els sectors

Redacció
05/10/2011 - 00:00

El llibre Casos d'eficiència energètica a Espanya, encarregat per Fundació Gas Natural Fenosa als enginyers industrials Aleksandar Ivančić i Joan A. Pérez Rodriguez, recull 32 experiències i exemples d'eficiència energètica dutes a terme a Espanya a tots els sectors d'activitat: habitatges, oficines, hotels, comerços, institucions culturals, hospitals, indústries, transport i iniciatives d'urbanització.

D'aquestes 32, cinc iniciatives han estat explicades aquest 5 d'octubre en un seminari per donar a conèixer l'estudi pràctic. Les 5 s'han dut a terme a Catalunya i han tingut resultats tangibles d'estalvi energètic i econòmic: l'edifici d'oficines del Consorci de la Zona Franca, una botiga de Zara, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la indústria Hidrocolor, de Llinars del Vallès, i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

L'acte també ha servit perquè els autors pogueren donar les principals conclusions de l'estudi, entre les quals han destacat principalment que una bona gestió energètica és una de les premisses per millorar la competitivitat de les empreses i de l'economia, i indispensable per superar la crisi econòmica.

D'altra banda, també han constatat que moltes actuacions de millora de l'eficiència energètica són econòmicament viables sense ajudes públiques i, en molts casos, en un curt o mitjà termini recuperen la inversió i milloren la competitivitat de les empreses que les hagin implementat.

Les 5 experiències presentades

Així doncs, al seminari "Experiències d'eficiència energètica a Catalunya", organitzat per la Fundació Gas Natural Fenosa amb la col·laboració del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, s'han presentat les següents iniciatives:

- Pla d'estalvi energètic del Consorci de la Zona Franca. Sobre aquest pla que va implementar el Consorci entre el 2005 i el 2008, la responsable de Manteniment i Medi Ambient del Consorci de la Zona Franca, Beatriz Tena, ha explicat que incloïa el canvi de bombetes, instal·lar detectors als vestíbuls dels lavabos o la instal·lació d'una màquina de climatització a la recepció, entre altres mesures, i que va permetre reduir el consum d'energia un 20%.

- Zara Portal de l'Àngel. El responsable del Departament de Sostenibilitat d'ARUP (la consultora ambiental d'Inditex), Ramon Rodriguez, ha explicat que la botiga Zara situada a número 11 del Portal de l'Àngel forma part d'un projecte de botiga ecoeficient que el grup Inditex ha establert com a model per a noves obertures de botigues Zara, i que inclou mesures com la reducció del consum d'aigua, i un sistema de control permanent del consum energètic de totes les instal·lacions.

- Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. El gerent del Parc Josep Clotet, ha explicat el projecte de rehabilitació dels edificis del Parc Científic que es va dur a terme amb criteris d'innovació ambiental i disseny bioclimàtic per tal de reduir el seu consum energètic i que li va valdre nombrosos premis i reconeixements, com el premi europeu de construcció sostenible 2009-2010.

- Empresa tèxtil Hidrocolor S.L. El director Josep Moré, ha explicat que la implantació de mesures d'eficiència energètica pot generar un potencial d'estalvi econòmic entre el 10 i el 20% i permet augmentar la competitivitat de l'empresa. Per assolir l'èxit, però, cal integrar la gestió de l'energia dins la gestió global de l'empresa i és imprescindible la implicació de la Direcció, un bon lideratge i motivació i dedicar-hi recursos econòmics, tècnics i humans.

- Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. L'ex director de Tecnologia i Gestió dels FGC, Josep Lluís Arques, ha detallat les mesures d'estalvi energètic que apliquen als trens, a les estacions, als ascensors i a les escales. Per exemple, ha destacat que la substitució de fluorescents per tubs de leds ha permès reduir el consum energètic de les estacions un 25%, i que les escales amb variadors de freqüència consumeixen un 50% menys d'energia.

El director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Josep Canós, i el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Pere-A. Fàbregas, han inaugurat avui el seminari, que ha tingut lloc a Barcelona.

Etiquetes: