Es presenta l’estratègia Mataró pel clima

29/03/2021 - 10:14

L’Ajuntament de Mataró ha presentat l’estratègia Mataró pel clima i ha fet balanç de les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

La ciutat ha finalitzat el 17 % de les 100 accions previstes en l’horitzó 2030 en el marc del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), i un 75 % més estan en curs.

L’alcalde, David Bote, i el regidor de Transició Energètica, Xesco Gomar, han presentat el document que, de manera resumida i més entenedora, recull les actuacions del Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), i per tant l’estratègia de la ciutat davant l’emergència climàtica. La presentació, que ha tingut lloc a la coberta fotovoltaica de l’Escola Marta Mata, ha coincidit amb la celebració, 26 de març, del Dia mundial del clima.

Mataró es va adherir a la Carta de les Ciutats Europees cap a la Sostenibilitat al 1996 i des de llavors ha anat renovant i actualitzant el seu compromís amb la sostenibilitat amb l’aprovació, entre d’altres, de  la primera Agenda 21 (1998), l’adhesió als compromisos d’Aalborg (2005) i al Pacte d’alcaldes per l’energia sostenible local (2008), l’aprovació del Pla de lluita contra el canvi climàtic - Agenda 21 (2009) i el Pla d’acció per l’energia sostenible (PAES) (2009), l’adhesió al nou Pacte dels alcaldes i alcaldesses per al clima i l’energia (2016) o la Declaració d’emergència climàtica (2020). A més, avançar en la transició energètica i treballar per la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic és una prioritat del Govern municipal durant l’actual mandat.

Al 2018 l’Ajuntament va aprovar el PAESC, acceptant el compromís europeu de reduir en més d’un 40% les emissions de CO2 al 2030, respecte a les generades al 2005, amb l’execució d’un centenar d’actuacions. Ara, el PAESC, de caràcter molt tècnic, s’ha resumit i reformulat en el document Mataró pel clima, molt més entenedor  i que compleix amb l’objectiu de traslladar-ho a la ciutadania perquè se’l pugui fer seu. Les 100 accions s’han estructurat en 4 àmbits d’actuació (energia, consum, territori, i governança i comunicació) i 12 línies d’acció.

A més, s’ha posat en marxa la pàgina web www.mataro.cat/mataropelclima que serveix de contenidor de l’estratègia Mataró pel clima perquè la ciutadania pugui consultar com treballa Mataró en la mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic. El nou web té un apartat introductori que explica ‘Per què Mataró necessita una estratègia climàtica?’; un altre sobre ‘L’emergència climàtica a Mataró’, que recull i actualitza els indicadors de sostenibilitat més importants i explica les vulnerabilitats de la ciutat; un tercer que resumeix l’‘Estratègia Mataró pel clima’ explicant els objectius i estructura del PAESC; i per últim l’apartat ‘Què pots fer tu per un Mataró més sostenible?’, on els ciutadans i ciutadanes poden trobar els recursos i ajuts que ofereix l’Ajuntament perquè, entre tots, avancem en aquesta lluita. Al web es poden  trobar també els documents íntegres del PAESC i  el Mataró pel clima.

 

 

 

Un repàs a algunes de les accions en marxa

En aquests moments, l’Ajuntament ha finalitzat un 17 % de les accions del PAESC i té en curs un 75 %. Aquí es destaquen algunes segons els àmbits establerts pel document Mataro pel clima:

Àmbit de l’energia: Mataró per la transició energètica i per una mobilitat sostenible.

L’Ajuntament ha finalitzat aquest any la instal·lació de cobertes fotovoltaiques per l’autoconsum de 3 equipaments públics: l’Escola Marta Mata, l’Institut Municipal Miquel Biada i el Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor. Produeixen l’energia equivalent al 32 % del consum dels mateixos equipaments. Durant aquest mandat, es preveu instal·lar prop de 40 cobertes fotovoltaiques a equipaments públics. Estan en estudi, entre altres, la Pista poliesportiva coberta de Cerdanyola i l’edifici de Via Pública. L’objectiu és que inicialment donin servei a l’autoconsum dels equipaments però amb la voluntat de promoure també comunitats energètiques, impulsades des de la futura Oficina per a la transició energètica.

S’està desenvolupant el Pla director de l’enllumenat, aprovat al 2018 i amb actuacions previstes fins al 2025, entre elles la substitució dels punts de llum de vapor de sodi. Dels 16.500 punts de llum que hi ha a Mataró un 79% ja funcionen amb tecnologia LED (queden uns 3.500 per substituir). Quan s’acabin d’implementar les actuacions previstes pel Pla, el consum de l’enllumenat públic s’haurà reduït en 1,2 milions de Kwh/any (equivalent a 200.000 €/any) i haurem deixat d’emetre 479 Tn de C02/any a l’atmosfera.

Mataró continua estenent el Tub verd: en els propers anys la xarxa creixerà amb la connexió d’equipaments i alguna activitat industrial a l’avinguda de Lluís Companys; ampliant-la fins a la zona d’Iveco, arribant fins a la part baixa de la ronda de Barceló; i també a la zona del Sorrall amb el desenvolupament del futur polígon terciari. L’Ajuntament preveu substituir en breu la caldera del Camp Municipal de Futbol de Cirera per connectar-la al Tub verd.

El Ple ha aprovat també aquest març definitivament el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que planteja més de 70 accions per aconseguir un canvi modal potenciant la mobilitat a peu, en bici i en transport públic en detriment del vehicle privat: la futura aprovació de la nova Ordenança de Mobilitat, la regulació de la mobilitat en el marc del Pla d’impuls al Centre, o l’Anella ciclista, que duplicarà de 8 a 16 els quilòmetres de carrils bici, i que es començarà a executar abans de l’estiu. El Pla de Mobilitat també preveu pacificar el trànsit implantant la zona 30 a la major part de vies i convertir Mataró en zona de baixes emissions (la ciutat ja es va avançar al 2019 amb l’aprovació d’un Protocol d’activació per contaminació atmosfèrica). Referit a aquest punt, l’Ajuntament treballa per fer un estudi sobre la contaminació de l’aire amb la col·laboració de la Diputació.

Mataró té també una xarxa gratuïta de punts de càrrega per a vehicles elèctrics i aposta per la reconversió de la flota municipal amb vehicles de baixes emissions (incloent per exemple els autobusos híbrids de Mataró Bus). Sense incloure els serveis sota concessió, com els autobusos urbans o els vehicles de neteja i recollida de residus, un  20% dels vehicles municipals són elèctrics (33 de 162).

 

Àmbit consum: Mataró per un consum responsable

Des de l’any 2015 Mataró compra energia elèctrica certificada 100 % verda per als equipaments i serveis municipals, a través de la compra agregada amb el Consell Comarcal del Maresme i l’ACM.

A més, l’Ajuntament ofereix un seguit de bonificacions fiscals per promoure les energies renovables i l’ús de vehicles no contaminants entre la ciutadania.

L’empresa municipal Aigües de Mataró és  referent pel que fa a l’eficiència de la xarxa d’abastament d’aigua, però segueix invertint per mantenir-la en condicions òptimes executant el Pla director de l’aigua, i per garantir el subministrament a tota la ciutat amb actuacions com el nou dipòsit Bellavista. L’Ajuntament també vol avançar amb una millor gestió dels residus amb el nou contracte dels servei, que es preveu adjudicar aquesta primavera. I Mataró serà pionera acollint el parc d’economia circular més gran d’Europa de la mà del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, que ja ha iniciat les obres.

 

Àmbit territori: Mataró per un territori menys vulnerable al canvi climàtic

El planejament urbanístic de la ciutat es treballa amb criteris de sostenibilitat, tenint en compte la recuperació i protecció d’espais naturals (com el nou planejament del Sorrall aprovat inicialment aquest mes). També es preveu el desenvolupament del projecte d’Anella verda.

Mataró desenvolupa amb altres administracions i entitats acords de custòdia i de col·laboració per a la preservació i difusió de l’alguer de Mataró; i ha començat a treballar en l’elaboració d’un Pla d’acció. A més, l’any passat va dur a terme la protecció de les dunes de la platja del Varador.

 

Àmbit governança: Mataró per les persones i per més governança

Amb la posada en marxa avui del web de Mataró pel clima es dona compliment a una de les accions del PAESC que contemplava la creació d’un espai sobre el canvi climàtic. Mataró segueix treballant també en l’educació per la sostenibilitat des de la Casa Capell, que ha adaptat la seva activitat a la realitat COVID-19 per mantenir la seva oferta de sensibilització.

 

La reconstrucció en clau de sostenibilitat

Però a més de totes les accions ja previstes pel PAESC, l’Ajuntament aposta per la reconstrucció econòmica i social de la ciutat en clau de sostenibilitat i amb la mirada posada en l’emergència climàtica, amb projectes de futur que, en la seva totalitat o en gran part, estaran relacionats amb temes de sostenibilitat. Aquests projectes, per als quals s’intentaran captar els fons europeus vinculats a la reconstrucció post COVID, se centraran, entre altres temes, en la generació de nous models de producció i consum circular a la ciutat de Mataró; la innovació en la gestió integral de l’aigua i la potenciació d’energies renovables com les cobertes fotovoltaiques o el Tub verd; o el desenvolupament de nous models d’estructura urbana que tinguin en compte l’accessibilitat d’equipaments i espais urbans i la pacificació del trànsit.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L’edició del 2024 se celebrarà del 2 de febrer a l’1 de març i s’hi podrà participar tant a nivell d’edifici o equipament com a títol individual

Notícia

Una vintena de Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària del territori català que estan en funcionament o que estan a punt d’engegar s’han trobat per primera per primera vegada en una jornada a Mataró per crear la primera Xarxa de Comunitats Energètiques de l’Economia Social i Solidària de Catalunya.  

Butlletí