Es presenta a Santa Coloma una campanya contra l’abocament de tovalloletes

23/11/2017 - 08:54

La campanya Stop tovalloletes al vàter s'ha iniciat al mercat ambulant del centre de Santa Coloma de Gramenet, i també es farà a Badalona i als districtes de Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona.

La primera fase d'aquesta campanya, celebrada el 2016 a Viladecans, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Sant Boi de Llobregat, ha aconseguit reduir en prop d’un 2,5% l’abocament de tovalloletes a la depuradora del Baix Llobregat. Aigües de Barcelona repartirà ara 20.000 papereres en una campanya per reduir l’abocament indegut de tovalloletes i altres residus sòlids al vàter.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon,  i el director general d’Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero, van presentat dimarts 14 a l’Ajuntament la segona fase de la campanya Stop Tovalloletes al Vàter. La iniciativa pretén anar més enllà de la conscienciació ciutadana, i vol obtenir resultats mesurables en termes de reducció de les avaries que provoquen les tovalloletes abocades a la xarxa de sanejament. 

La campanya es durà a terme als municipis les aigües residuals dels quals van a la depuradora (EDAR) del Besòs: Santa Coloma de Gramenet, Badalona i els districtes de Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona, i inclourà accions de sensibilització ciutadana a llocs com el mercat ambulant de l’entorn del Mercat Sagarra, al barri Centre de Santa Coloma de Gramenet, el 20 de novembre, així com a comerços, bars i restaurants, on es repartirà informació i material de la campanya, i es distribuiran 20.000 papereres per col•locar al costat del vàter de casa. Fes clic aquí per consultar els detalls de l’acció de sensibilització que es farà a cadascun d’aquests municipis i districtes. 

Aquesta acció es presenta després de l’èxit de la celebrada l’any passat als 5 municipis que fan arribar les aigües residuals a l’EDAR Gavà Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir el nombre de tovalloletes i residus abocats a la depuradora en prop d’un 2,5%: així, es va passar de 265,22 tones de residus procedents del pretractament, en els primers nou mesos de 2016, a 243,64 tones en els primers nou mesos de 2017.

Amb campanyes com aquesta –ha dit l’alcaldessa- el que volem és tenir la complicitat de la ciutadania per aportar el nostre gra de sorra en benefici del medi ambient. Llençar les tovalloletes a les escombraries i no al vàter és un gest simple i senzill a l’abast de tothom, però que té un impacte important a les nostre xarxes de sanejament i a l’ecosistema”. 

Un greu problema per al medi ambient

L’abocament de tovalloletes al vàter genera importants problemes a les depuradores i en l’operativa d’Aigües de Barcelona. De fet, el 46% de les emergències registrades per la companyia durant el 2015 tenien relació amb aquestes tovalloletes. El 2014 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona més de 4,4 milions de quilos de deixalles, gairebé 1,4 quilos per habitant. A més, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades són per embussos provocats per les tovalloletes humides. A les comunitats de veïns, aquestes reparacions costen un mínim de 300 euros. 

Les tovalloletes humides estan fetes amb fibres molt resistents, malgrat que l’envàs indiqui que són biodegradables. Triguen molt més a desfer-se que el paper higiènic i s’enreden amb altres residus que tampoc han d’anar al vàter, com cigarrets, tampons, bastonets de cotó o compreses, i provoquen importants avaries a les instal•lacions de sanejament, com són les estacions depuradores. La campanya ‘Stop Tovalloletes. El vàter no és una paperera’ vol conscienciar la ciutadania dels problemes que causa l’abocament de les tovalloletes i productes d’higiene personal que arriben a les depuradores metropolitanes, i contribuir a un canvi d’hàbits beneficiós per al medi ambient.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Les fonts ornamentals de Santa Coloma de Gramenet reprenen el funcionament amb l'ús d'aigües freàtiques.

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Notícia

Entre d'altres, Manel Isnard i Rafael Montserrat han estat reconegut amb el Premi de l’Aigua 2024 per la seva trajectòria professional i l'Ajuntament del Vendrell per diversos projectes de renaturalització.

Butlletí