Es constitueix la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP)

Font: Ajuntament de Terrassa i Canal Terrassa

23/02/2021 - 21:13


Un total de 74 municipis i quatre entitats han participat en l'acte de constitució de la nova entitat, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Terrassa i que serà presidida pel mateix ens local.

Terrassa presideix des d'avui la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), que té per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

La presidència de l'AMEP l'ocupa el regidor d'Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero. La vicepresidència recau en l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra.

Com a nou president de l'AMEP, Carles Caballero, ha destacat que «els municipis i la societat civil, units, som molt més forts. I haurem de ser molt forts si volem assolir els objectius que ens hem plantejat a l'AMEP, com són impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica, de les que depèn, en bona mesura, la transició energètica cap a un model just, democràtic i sostenible».

"L'AMEP ha arribat per fer de l'energia un model just, democràtic i sostenible", Carles Caballero, President de l'AMEP

En la roda de premsa de presentació de la constitució de l'AMEP, Caballero ha explicat que «els municipis, les empreses locals, les entitats i la ciutadania, no podem continuar sent mers espectadors-consumidors i deixar que els grans oligopolis energètics pilotin i comandin la transició. Si no intervenim, anem de cap a un escenari de generació d'energia centralitzada en grans plantes productores, situades en regions concretes del territori. Podem seguir observant com les grans empreses del sector pressionen a l'Estat per mantenir una regulació normativa que els és molt lucrativa, amb peatges que invaliden el que diu la normativa europea i que fan inviable la sobirania energètica de la ciutadania i les empreses».

Per la seva banda, el regidor de Transició Energètica de l'Ajuntament de Barcelona i secretari de l'AMEP, Eloi Badia, ha afirmat que "l'Associació té per objectiu donar resposta a una mancança molt important i vol tenir el control i gestió pública per participar activament en la transició energètica".

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan, ha assenyalat que “l’actual context d’emergència climàtica parteix d’un model energètic que genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut. Cal avançar cap un nou model que garanteixi el dret social a l’energia i que posi fi als oligopolis”. En aquest sentit, ha remarcat que “els ajuntaments hem de passar de ser mers consumidors a produir energies renovables i a participar en la seva comercialització i distribució, fomentant també la participació ciutadana i de les petites i mitjanes empreses”. Així mateix, l’alcaldessa ha posat l’accent en el fet que l’AMEP també podria suposar la fi dels problemes de microtalls elèctrics que pateixen alguns municipis com és el cas de Tàrrega.

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra ha explicat que “el pressupost per a aquest primer any és de 81 mil euros, amb aportacions dels socis, cent per cent públic i sense subvencions. Ens ha de servir per engegar el projecte i buscar assessorament tècnic per prioritzar accions, com fer auditories de la xarxa elèctrica dels nostres municipis”.

La regidora ha destacat que “els municipis tenim la possibilitat de contractar diferents subministradors d'energia, però en el cas de la distribució, Endesa té el monopoli. Els municipis volem recuperar la titularitat per poder gestionar directament aquesta distribució. Som aquí per garantir aquest dret bàsic i per lluitar contra aquest canvi ambiental global que estem patint, amb talls de llum constants i pobresa energètica. És la nostra responsabilitat i el nostre deure facilitar l'accés a l'energia elèctrica a tota la ciutadania”.

“La ciutadania ha de tenir un paper central en la producció i la distribució de l'energia, no només ha de ser un mer consumidor”

Els representants de 74 municipis, que sumen un total de gairebé tres milions d'habitants, gairebé un 40% de la població catalana, i quatre entitats, han participat en l'acte de constitució de la nova associació AMEP celebrat a través d'una plataforma virtual. En primer lloc, s'ha constituït l'entitat, s'han aprovat els estatuts, s'han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la comissió executiva. També s'ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l'AMEP al Registre d'Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Finalitzat aquest primer acte de constitució, s'ha constituït l'Assemblea General i s'han aprovat el Pla d'actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l'any 2021, i l'adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l'AMEP.

Pla d'actuació pel 2021

Les quatre línies estratègiques definides en el pla d'actuació són: impulsar la gestió administrativa de l'entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l'AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l'electricitat.

Aquestes pla de treball s'emmarca dins els principals objectius i finalitats de l'AMEP, com són:

  • Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica
  • Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
  • Intercanviar coneixements i experiències
  • Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
  • Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions
  • Les actuacions que podria fer l'AMEP per assolir els objectius, d'acord amb els Estatuts, son:
  • Crear un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
  • Organitzar jornades, seminaris i cursos
  • Promoure iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
  • Participar en xarxes nacionals, estatals i internacionals
  • Incidir en polítiques públiques relatives a l'energia

 

Perquè una Associació de Municipis per l'Energia Pública?

La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d'energies renovables, tenint capacitat d'intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d'energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d'oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques. Per aconseguir-ho, és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d'electricitat, com es fa en altres països d'Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d'energia i en l'operació de tot el sistema.

És per això que s'ha creat una Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, una entitat sense ànim de lucre que té per objectius difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica i donar suport als municipis que es vulguin sumar. També desenvoluparà accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.


Municipis adherits

Argençola, Artés, Avià, Barberà del Vallès, Barcelona, Cabrera d'Anoia, Cardedeu, Carme, el Prat de Llobregat, Fogars de la Selva, Gelida, Mediona, Monistrol de Calders, Navàs, Olost, Olvan, Palau-Solità i Plegamans, Pujalt, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Fruitós de Bages, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Just Desvern, Sant Mart de Tous, Sant Pere de Torelló, Sant Pol de Mar, Sant Quint de Mediona, Sant Quirze de Besora, Sant Quirze del Vallès, Santa Eugènia de Berga, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sitges, Sobremunt, Taradell, Terrassa, Tona, Torrelles de Llobregat, Ullastrell, Vacarisses, Vilada, Viladecavalls, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Celrà, Girona, Hostalric, La Vall d'en Bas, Llagostera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Campmajor, Verges, Vilablareix, Viladamat, Aitona, Bellpuig, Castelló de Farfanya, Les Avellanes i Santa Linya, Lladurs, Lleida, Maldà, Menàrguens, Ponts, Tàrrega, Tornabous, Torrebesses, Altafulla, La Pobla de Montornès, Poboleda, Puigpelat, Senan, Tarragona, Ulldemolins i les entitats Asociación Nacional de Autoconsumidores, Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres i Associació de Micropobles de Catalunya, i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat com a entitat col·laboradora.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública ha presentat cinc demandes sobre energies renovables.

Notícia

Sant Just Desvern es passa a l’energia pública metropolitana de la mà de Barcelona Energia

Notícia

L’empresa pública de renovables ja té la llicència de comercialitzadora

Butlletí