Entitats ecologistes alerten de l'augment de la contaminació per transgènics a Catalunya

03/07/2006 - 00:00
Segons Greenpeace, l'Assemblea Pagesa de Catalunya i la Plataforma Transgènics Fora, s'està produint una progressiva extensió de la contaminació per transgènics a Catalunya i per evitar-ho és necessari que l'Administració assumeixi les seves responsabilitats. Les entitats ecologistes afirmen que durant els últims mesos han aparegut nou casos sobre contaminació transgènica a Lleida, Osca i Saragossa sense que "cap administració hagi intervingut per aclarir els fets ni per compensar els agricultors afectats". Un d'aquests nou casos és el d'Enric Navarro, un agricultor ecològic d'un municipi de Girona que finalment ha decidit eliminar la seva pròpia collita per haver estat contaminada per transgènics. "Malgrat les greus pèrdues econòmiques que això em suposarà, no vull vendre el blat de moro com a convencional perquè no vull contribuir a disseminar aquest material contaminat", assenyala Navarro a Europa Press. En aquest context, les organitzacions ecologistes han sol'licitat a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat que retiri la proposta de decret de coexistència i "plantegi seriosament la possibilitat d'establir zones lliures de transgènics a Catalunya". En l'actualitat, aquesta normativa preveu una distància de 50 metres entre els conreus de transgènics i ecològics com a garantia de protecció, tot i que en opinió d'entitats com Transgènics Fora, la distància hauria de ser més gran perquè 'està comprovat que el pol'len pot recórrer quilòmetres de distància i que la contaminació és possible més enllà dels 50 metres'. 'S'ha detectat una contaminació del 12,6% del blat de moro transgènic al blat de moro ecològic', afirma la plataforma Transgènics Fora, que qualifica la xifra com a "alarmant" perquè 'les empreses comercials d'organismes modificats genèticament asseguren que les contaminacions es donen en un 2%'. En el cas del blat de moro, Greenpace afirma que la superfície de conreu ecològic d'aquest producte, que és 'l'única opció realment sostenible per produir blat de moro', s'està reduint 'a una velocitat alarmant' i que la contaminació de cultius pot tenir efectes negatius tant en els agricultors com en els consumidors.
AdjuntMida
Image icon [ + info ]51.53 KB

Relacionats

Butlletí