Els recursos genètics en l'agricultura són clau per a seguretat alimentària, assenyala la FAO

13/06/2006 - 00:00
Al llarg de la història, l'ésser humà ha utilitzat prop de 10.000 espècies vegetals per a alimentar-se, però avui dia poc més d'un centenar constitueixen la base de la nostra alimentació, a causa de la introducció d'un reduït nombre de varietats comercials modernes i enormement uniformes. El Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics para l'Alimentació i l'Agricultura constitueix un pas decisiu per a garantir la seguretat alimentària de la humanitat i pot ser considerat una fita històrica en la cooperació Nord-Sud, ha subratllat l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) aquesta setmana, que és quan té lloc a Madrid una reunió dels països signants d'aquest acord. El Tractat és un instrument jurídicament vinculant que va ser negociat pels països membres de la FAO i va entrar en vigor al juny de 2004. El seu objectiu és salvaguardar la diversitat genètica de les plantes conreades: un patrimoni de vital importància per a les generacions futures, i del que es calcula que les tres quartes parts s'han perdut durant l'últim segle. En la primera reunió de l'Òrgan Rector del Tractat, que tindrà lloc a Madrid del 12 al 16 de juny, participen els cent països que formen part de l'acord. L'objectiu serà desenvolupar els mecanismes que facin possible la seva implementació i decidir l'estratègia financera, l'accés als recursos fitogenètics i la distribució de beneficis derivats del seu ús. 'Aquest acord internacional no només garanteix la conservació i l'ús sostenible dels recursos fitogenètics, sinó també el repartiment just i equitatiu dels beneficis que es deriven del seu ús, inclosos si cal beneficis monetaris procedents de la comercialització', ha dit José Cantons Alcázar, secretari de la Comissió de Recursos Genètics de la FAO. Els recursos genètics constitueixen la matèria primera que els agricultors i els científics necessiten per a desenvolupar noves varietats que permetran a la humanitat plantar cara a potencials desafiaments com plagues en les plantes, canvis del clima, i també per a enriquir la dieta alimentària. La FAO considera el Tractat essencial per a arribar a els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, en particular els referents a l'eradicació de la fam i la pobresa extrema, i a la sostenibilitat del medi ambient.

Relacionats

Butlletí