Els prats de posidònia de la Mediterrània floreixen per tercer any consecutiu

30/09/2005 - 00:00
Aquest setembre, per tercer any consecutiu s'ha observat la floració d'un dels boscos marins més emblemàtics de Catalunya: L'alguer de posidonia oceànica. Les flors han estat vistes per l'equip de biòlegs de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) que realitza l'estudi de l'estat de les praderies de posidònia per encàrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat.
Aquesta abundant floració s'ha detectat a l'herbassar de l'Àrea Protegida de les illes Medes, un dels més ben conservats de tot el litoral, especialment per l'eradicació dels principals factors de regressió d'aquests ecosistemes. Gràcies a aquesta especial protecció de la zona, on fins i tot està prohibit el fondeig d'embarcacions, s'ha donat aquest fet excepcional, ja que la posidònia oceànica és una planta que no floreix cada any, sinó cada cert període de temps. Els biòlegs apunten també a l'augment de temperatura i la qualitat de l'aigua com a causes afegides.
Així doncs, enguany és el tercer any consecutiu que s'observen flors als prats submarins de la Mediterrània. L'hivern passat es va observar floració a Palamós i l'estiu del 2003 a diversos punts de tota la costa catalana. Aquest és sens dubte un senyal de millora d'un ecosistema amplament castigat sobre tot, a la Costa Brava, per les àncores de les embarcacions d'esbarjo, perquè les praderies se situen en les aigües calmades de les cales, cosa que a l'Àrea protegida de les Illes Medes ja no succeeix.
Els herbassars de posidònia són l'equivalent als boscos de terra, acullen una gran quantitat de vida i constitueixen per ells mateixos importants i complexos ecosistemes amb un ampli ventall de funcions ecològiques. Són lloc de posta, reproducció i protecció de moltes espècies, també estabilitzen la dinàmica de les sorres, produeixen matèria orgànica i oxigenen l'aigua. Tot això els converteix en importants bioindicadors del medi marí.
El CRAM, amb el finançament de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, realitza des del 2002 immersions periòdiques a 34 punts d'estudi al llarg del litoral català i fa activitats d'educació ambiental a les poblacions més properes a les praderies de posidònia.
AdjuntMida
Image icon Font: CRAM53.09 KB

Relacionats

Butlletí