Els parcs del Montseny i de Sant Llorenç opten a renovació del reconeixement de turisme sostenible

Redacció
16/12/2015 - 00:00

Durant tot l'any 2015, tant el Parc Natural del Montseny com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac han estat treballant conjuntament amb els actors locals (ajuntaments, consells comarcals, empresaris turístics, associacions, etc.) en la renovació de l'estratègia i el Pla d'acció de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) per al període 2016-2020.

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és un reconeixement d'abast europeu, gestionat per la Federació Europarc, que assegura que l'ús turístic del parc es desenvolupa de forma compatible amb la conservació del territori tot minimitzant els impactes negatius que pot causar el turisme i contribuint al desenvolupament socioeconòmic local que aquesta activitat genera.

Des de l'any 2011, tant el Parc Natural del Montseny com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac han obtingut el reconeixement de la CETS. En la primera fase, és el mateix territori que s'acredita, mitjançant la presentació d'una estratègia turística sostenible participada i consensuada amb els agents implicats en l'oferta turística de la zona. En una segona fase, són les empreses turístiques del territori les que poden obtenir aquest reconeixement. S'acrediten després d'un procés de concreció de compromisos per avançar en un model de turisme sostenible i assegurar la seva vinculació amb el parc.

Aquesta certificació és el reconeixement de la ferma voluntat de totes elles de participar en l'estratègia turística dels parcs corresponents i d'oferir uns serveis de qualitat basats en el desenvolupament sostenible. Pel que fa als compromisos presos per les empreses, s'estructuren en tres blocs: millorar la seva oferta i la seva connexió amb l'espai protegit; millorar el seu comportament ambiental, i, finalment, donar suport al desenvolupament local i la conservació del patrimoni i desenvolupar un model d'empresa socialment responsable.

En aquests tres grans eixos, cada empresa preveu diverses actuacions com, per exemple, elaborar informació sobre itineraris propers a l'establiment que es puguin realitzar sense necessitat d'utilitzar cap vehicle, disposar d'una biblioteca temàtica amb publicacions específiques sobre l'espai natural a disposició de la clientela o donar a conèixer l'origen dels productes locals inclosos en l'oferta gastronòmica dels restaurants.

A diferència d'altres certificacions de tipus ambiental, l'adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible articula no només l'obtenció de bons resultats ambientals, sinó que també vehicula una implicació de l'empresa en el seu propi territori i amb l'estratègia turística d'aquest.

Les empreses acreditades amb la CETS al Parc Natural del Montseny són les següents: ADEMC (Sant Esteve de Palautordera), Hostal Bell-lloc (Riells de Montseny), EduCA Viladrau (Viladrau), El Romaní de Breda (Breda), Fonda Montseny (Montseny), Apartaments Cal Ferrer (Montseny), La Morera (el Brull), Aprèn Serveis Ambientals (El Figaró i Montmany), Can Cuch (Cànoves i Samalús) i el Bellver-l'Agustí (Tagamanent).

En el cas del parc de Sant Llorenç les empreses i entitats acreditades amb la CETS són: Àrea d'esplai de les Arenes (Castellar del Vallès), Àrea d'esplai de la riera de Nespres (Mura), Àrea d'esplai del torrent de l'Escaiola (Matadepera), Apartaments Cal Carter (Mura), Restaurant Cal Carter (Mura), Arqueolític (Terrassa), Casa-Museu el Molí del Mig (Mura), CIMA (Terrassa), Emocions (Terrassa), Hotel Don Cándido (Terrassa), Restaurant Can Vinyers (Matadepera), Restaurant La Pastora (Vacarisses) i Rossinyol Nou (Sant Llorenç Savall).

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí