Els municipis de la Vall d’Albaida registren els consums d’energia locals per elaborar mesures contra el canvi climàtic

31/03/2018 - 12:39

Aquesta iniciativa forma part del Pacte de les Alcaldies contra el Canvi Climàtic que ha presentat l’empresa pública de la Diputació de València, Divalterra, a 18 municipis de la Vall d’Albaida.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, acompanyat pel president de la Mancomunitat de la Vall d'Albaida, Vicent Gomar, va explicar a Ontinyent les claus del Pacte de les alcaldies pel Clima i l'Energia davant de representants municipals de 18 municipis integrats en la Mancomunitat. Es tracta d'una de les trobades supramunicipals que organitza l'empresa pública Divalterra per informar els representants municipals de les primeres accions associades a aquesta iniciativa europea.

A la jornada van estar presents alcaldes i alcaldesses d'Alfarrasí, Benissoda, Fontanars dels Alforins, El Palomar, Salem, Albaida, Guadassèquies, la Pobla del Duc, Otos, Quatretonda i Terrateig. Així mateix, van acudir representants municipals d'Agullent, Llutxent, Bocairent, Bèlgida, l'Olleria, Montitxelvo i Ontinyent.

«Són les polítiques locals i municipals —va explicar el diputat Josep Bort— les que han de liderar les accions que permeten fer front al canvi climàtic. Per això, la Diputació de València com a coordinadora territorial del Pacte de Alcaldies, es posa al servei dels ajuntaments per guiar, assessorar i acompanyar les entitats locals en aquest trajecte», i va destacar que «a la comarca de la Vall d'Albaida hem trobat una resposta molt positiva als compromisos que impliquen l'adhesió al pacte».

Durant la jornada, tècnics de Medi Ambient de Divalterra van traslladar als responsables municipals les primeres accions a realitzar per a l'elaboració dels diferents documents que componen el Pacte de les Alcaldies. Així, en una primera fase es recopilaran en cada població les dades referents als consums d'energia al municipi, la qual cosa permetrà l'elaboració de l'Inventari d'Emissions de Referència (IER). «Es tracta de fer una foto de com estem per, a partir d'això, establir un pla capaç de fer front als desafiaments que comporta el canvi climàtic». 

Amb l’IER s'avaluen els consums d'electricitat i combustible, tant del sector municipal —instal·lacions públiques, enllumenat, flota municipal i transport públic— com del no municipal —instal·lacions i equipaments del sector terciari, edificis residencials i transport privat i comercial— per establir mesures que permeten reduir consums d'energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar el canvi climàtic. 

En una segona fase es realitzarà l'estudi d'Avaluació de Riscos i Vulnerabilitats de cada municipi per reduir els possibles danys derivats del canvi climàtic sobre població i infraestructures. De manera paral·lela, s'elaborarà un catàleg de mesures, concretes i adaptades a cada municipi per reduir el consum d'energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Reunions informatives a altres comarques

L'àrea de Medi Ambient de Divalterra ha organitzat ja altres jornades informatives sobre el Pacte de Alcaldies en diferents mancomunitats de la província de València.

Així, en la Mancomunitat de Las Serrania van estar presents les alcaldesses i alcaldes de Bugarra, Calles, Xulilla, Gestalgar, Higueruelas, Pedralba i Sot de Xera, a més de la tinenta d'alcalde de Casinos i la gerent de Divalterra, Agustina Brines.

Pel que fa a la Mancomunitat Alt Túria, van participar els municipis d'Alcublas, Alpuente, Aras de los Olmos, Benagéber, Chelva, Titaguas i Tuéjar; i en la Mancomunitat d'Interior "Terra del Vi", Camporrobles, Caudete de les Fonts, Fuenterrobles, Requena, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

D'altra banda, a Favara es van citar els primers edils, regidors i tècnics municipals d'Alcàntera de Xúquer, Alfarp, Antella, Benimodo, Benimuslem, Càrcer, Cotes, Gavarda, Llombai, Manuel, Massalavés, Montroi, Rafelguaraf, Senyera i Tous, així com representants de la Mancomunitat de la Ribera i l'Agència Energètica de la Ribera.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Segons les últimes xifres oficials, des del 2005 Vilassar de Dalt ha reduït un 25.7% les emissions de CO2 i el compromís actual és arribar al 30%, l'any 2020. Aquestes dades es fan públiques coincidint amb la celebració de la Setmana del clima i la 3a vaga pel clima, a la qual tots els grups polítics municipals van donar suport ahir sumant-se a una moció de suport a la jornada convocada pel moviment Fridays for future.

Entrevista

Philips Gareth Brydon és Director del Departament de Canvi Climàtic de l’African Development Bank, la primera institució de finançament per al desenvolupament del continent africà. Ens va explicar durant la COP-25 el fort lligam entre la pobresa i el canvi climàtic, i com l'adaptació és cada cop més l'objectiu de les seves activitats. El seu discurs ens confronta amb la justícia climàtica, ja que Àfrica és un dels països mes vulnerables al canvi global i en canvi només contribueix amb un 3% al total d'emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Notícia
Es presenta el Primer informe global sobre energies renovables d'IRENA

La primera perspectiva mundial de les renovables de l'Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA) mostra que la descarbonització del sistema energètic dóna suport a la recuperació a curt termini després de la COVID-19, alhora que permet crear economies i societats inclusives i resilients.

Butlletí