Els experts reclamen a 'l'Acord de Beijing' un nou model de desenvolupament agrícola

20/09/2005 - 00:00
Experts de tot el món s'han posat d'acord per exigir un nou model de desenvolupament d'una agricultura sostenible que pugui reduir la fam i la pobresa i millorar la protecció del medi ambient en els països en desenvolupament. Així ho ha informat l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) en referència a l''Acord de Beijing per al futur de l'agricultura mundial i les àrees rurals'.
En aquest acord, que els màxims experts mundials en agricultura, medi ambient i economia varen signar a Beijing els dies 9 i 10 de setembre, es reclama als governs ' prioritat per a les inversions públiques en àrees rurals destinades a carreteres, tecnologia de la informació i infraestructura rural, així com a investigació, formació professional i educació'. Com informa el document que ha fet públic la FAO es demana que els governs reconeguin el paper clau de l'agricultura i les comunitats rurals en el creixement econòmic general i el desenvolupament sostenible. I s'advoca així per majors inversions en agricultura i desenvolupament rural, considerades 'absolutament crucials per a millorar les vides i els mitjans de subsistència de milions de persones en situació de pobresa.
Exclosos del mercat L'Acord adverteix que la globalització i la proliferació de supermercats poden deslligar el consum d'aliments de la producció local, creant el risc d'excloure als petits camperols de la cadena de subministrament d'aliments a les àrees urbanes. Per tant demana esforços a nivell públic i privat per a 'eliminar els obstacles que impedeixen als petits camperols accedir amb els seus productes al mercat ', privant-los d'oportunitats de creixement econòmic.
L'Acord subratlla també la necessitat urgent de donar prioritat a la investigació agrícola, sol·licitant una 'revolució verda, que harmonitzi la reducció de costos amb la conservació dels recursos i la millora de la producció'.
L'Acord també demana amb urgència nous avanços científics per a convertir la biomassa en combustible comercial. L'augment dels preus de l'energia ha fet créixer el potencial dels productes i residus agrícoles com font de bioenergía, per tant hauria d'ésser explotat', indica. Així mateix, es recorda el contingut de l'Agenda del Desenvolupament de Doha, al subratllar les necessitats de seguretat alimentària i desenvolupament rural dels països amb menys ingressos. Per això és urgent que es permeti als països pobres certa flexibilitat per a afrontar els sobtats i significatius augments de les seves importacions.
Guardians dels ecosistemes locals Sobre el medi ambient, l'Acord demana a les comunitats rurals que es converteixin en els principals guardians dels ecosistemes locals. 'La conservació i la gestió sostenible dels ecosistemes són la millor garantia perquè puguin mantenir funcions com la biodiversitat, segrest de carboni, polinització i la purificació de l'aigua'. A més llança subratlla que en justícia 's'hauria de desenvolupar una estratègia que permeti als pobres beneficiar-se de la 'venda' d'aquests serveis mediambientals.
Per a finalitzar, els signants reconeixen que les pràctiques agrícoles també contribueixen a l'escalfament global i que a més, aquest afecta de forma adversa a la productivitat agrícola en la majoria dels països en desenvolupament. Per això sol·licita que es potenciïn les pràctiques agrícoles que redueixin l'impacte del sector en el canvi climàtic.
Podeu accedir a l'acord aquí. (En anglès)
AdjuntMida
Image icon Font: FAO49.23 KB
Image icon Font: FAO57.99 KB

Relacionats

Butlletí