Els aliments associats amb una millora de la salut tenen impactes ambientals més baixos

Font: The Guardian

17/11/2019 - 09:00
Foto: Marilyn Barbone/Alamy

Foto: Marilyn Barbone/Alamy

Una dieta saludable significa un planeta saludable, mostra l'estudi.

Les opcions dietètiques són la principal causa mundial de mortalitat i degradació ambiental i amenacen la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU i de l’Acord sobre París sobre el clima. Per informar sobre la presa de decisions i per identificar millor els impactes mediambientals en la salut i el medi ambient de les opcions dietètiques, un recent estudi descriu com consumir 15 grups d’aliments diferents s’associa a 5 resultats de salut i 5 aspectes de degradació ambiental. Trobem que els aliments associats a la salut de l’adult millorada també solen tenir impactes ambientals baixos, cosa que indica que les mateixes transicions dietètiques que reduirien les incidències de malalties no transmissibles també ajudarien a assolir els objectius de sostenibilitat ambiental.

 

Menjar aliments saludables gairebé sempre és millor per al medi ambient

Els investigadors expliquen que les dietes pobres amenacen la societat ja que perjudiquen greument les persones i el planeta, però la recerca també exposa sobre les millors opcions per alimentar-se.

L’anàlisi valora els impactes ambientals i sanitaris de 15 aliments comuns a les dietes occidentals i es ha trobat que fruites, verdures, mongetes i cereals integral son els millors per evitar malalties i protegir el clima i els recursos hídrics. Per contra, menjar més carn vermella i processada provoca més problemes de salut i contaminació.

En canvi, el peix generalment és una elecció saludable, però té una petjada ambiental més gran de mitjana que les dietes basades en plantes. Els aliments rics en sucres, com les galetes i les begudes gasoses, tenen un impacte baix al planeta, però són perjudicials per a la salut.

És ben conegut l'efecte de les males dietes sobre la salut de les nacions riques, així com la necessitat de reduir el consum occidental de carn per afrontar la crisi climàtica i altres crisis ambientals. Però aquest és el primer estudi on s'han examinat els dos aspectes conjuntament i en detall.

Michael Clark, de la Universitat d'Oxford, que director de la investigació: "Continuar menjant de la manera que ho fem amenaça les societats, provoca a una mala salut crònica i la degradació del clima, dels ecosistemes i dels recursos hídrics de la Terra."

"Escollir dietes millors i més sostenibles és una de les principals maneres en què les persones poden millorar la seva salut i ajudar a protegir el medi ambient."

Alguns grups agrícoles asseguren que només la carn produïda de forma intensiva perjudica greument el medi ambient. Però Clark va dir que substituir qualsevol carn per menjar vegetal és la diferència més gran. "Com i on es produeix un aliment afecta el seu impacte ambiental, però en una mesura molt menor que l'elecció dels aliments", va dir.

Marco Springmann, també a Oxford i part de l’equip d’estudi: “Ara sabem prou bé que les dietes basades en plantes són molt més saludables i sostenibles que les dietes pesades en carn. Però de vegades encara hi ha confusió entre la gent sobre quins aliments han de triar ”.

Els científics esperen que la informació més detallada ajudi els consumidors, els responsables polítics i les empreses alimentàries a prendre millors opcions. Els investigadors estan treballant actualment en nous tipus d’etiquetes d’aliments per comprovar si la informació sobre els impactes sobre la salut i el medi ambient canvia la selecció d’aliments de les persones.

La investigació, publicada a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, va valorar aliments basats en plantes com ara fruites, verdures, llegums, fruits secs, patates, cereals refinats i cereals integrals i begudes endolcides amb sucre i aliments a base d’animals com ara carn vermella crua i processada, pollastre, productes lactis, ous i peix.

Utilitzant dades d'altres estudis sobre dietes i resultats de salut de desenes de milions de persones, principalment en països occidentals desenvolupats, van calcular l'impacte sobre la salut de menjar una porció addicional de cada aliment sobre malalties del cor, ictus, diabetis tipus 2 i càncer colorectal.

El dany ambiental per a cada aliment, des dels gasos d’efecte hivernacle fins al consum d’aigua fins a la contaminació, es va calcular respecte a una part de vegetals. La producció de carn vermella no processada va tenir el major impacte per a tots els indicadors ambientals i va ser moltes vegades pitjor que els llegums.

Els investigadors van dir que els aliments amb impactes mediambientals mitjans o no associats significativament a la mala salut, com ara cereals de gra refinats, lactis, ous i pollastre, podrien ajudar a millorar la salut i reduir els perjudicis ambientals si substituïen aliments com la carn vermella.

El professor Tim Benton al thinktank de la casa de Chatham, que no formava part de l’equip, va dir: “La [nova investigació] és l’anàlisi més sofisticada fins ara que uneix salut i medi ambient."

"Si podem donar directrius raonables sobre com és una dieta sana i sostenible i si aquestes directrius s'han d'adoptar, el món i la seva gent estarien en un lloc molt millor."

Segons Benton, controlar estrictament la dieta de la gent durant molts anys per a investigacions científiques no és pràctic i, per tant, és difícil estudiar els efectes directes sobre la salut de menjar aliments específics, com demostra el continu debat sobre la carn vermella. Però va dir que el pes de les evidències d’estudis epidemiològics ara era important.

"Els costos globals per a la salut derivats de la diabetis només són el mateix ordre de magnitud que el valor total de l'agricultura per a l'economia global", va dir. "La nostra economia agrícola existent està destruint la nostra capacitat de fer front al canvi climàtic i també destrueix la nostra salut pública".


Referència: Multiple health and environmental impacts of foods- Michael A Clark, Marco Springmann,  PNAS November 12, 2019 116 (46) 23357-23362; first published October 28, 2019 https://doi.org/10.1073/pnas.1906908116


 

Relacionats

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Article

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

Butlletí