El Vallès aposta per la biomassa per fer energia calorífica

Font: LaTorre
15/09/2014 - 00:00

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza i el diputat president delegat de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, han signat aquesta setmana el conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte 'Boscos del Vallès' -Programa de prevenció d'incendis forestals i d'utilització de la biomassa per a generació d'energia al Vallès Occidental.

El projecte 'Boscos del Vallès', iniciat l'any 2012, pretén promoure una estratègia d'estructuració dels sectors de producció i de consum de biomassa forestal primària al Vallès Occidental, així com de les seves dinàmiques comercials i de col·laboració. L'aprofitament de la biomassa forestal per a la producció d'energia tèrmica es presenta com una oportunitat per dinamitzar el un sector econòmic, promoure la gestió forestal sostenible, reduir el risc d'incendis, la pèrdua de la biodiversitat i la petjada ecològica, crear noves empreses i generar llocs de treball.

 La presidenta del Consell Comarcal ha explicat que la signatura d'aquest conveni referma el compromís entre les tres institucions per tirar endavant el projecte. També ha remarcat: "el Vallès Occidental va patir la tragèdia del gran foc de Sant Llorenç el 2003 i des de llavors hem intensificat les mesures de prevenció d'incendis amb diferents actuacions. Ara fem un pas endavant, volem anar més enllà. Creiem fermament que aquest projecte pot contribuir a l'impuls de dinamització d'un sector econòmic i pot suposar un salt endavant en l'ús d'energia renovable a diferents equipaments comarcals".

El conseller Pelegrí ha explicat: "presentem una nova manera de fer gestió forestal. És un acord important i que té transcendència pel futur. Aquest projecte garanteix la gestió de la massa forestal, garanteix la persistència de la massa forestal i garanteix la biodiversitat dels boscos i la supervivència dels ecosistemes forestals. També incidirà en la dinamització econòmica d'un sector que pot generar llocs de treball i contribuir a augmentar el PIB comarcal i català'. El conseller ha afegit que un territori que no es gestiona, s'abandona i l'abandonament porta conseqüències negatives. 

"Al Vallès Occidental es podria arribar a extreure de forma sostenible 21.000 m3 de fusta l'any, que equivalen a 46 GKW d'energia, o el que és el mateix l'energia en forma de calor que consumirien 6 hospitals com el Consorci Sanitari de Terrassa", ha dit el conseller. Pepita Pedraza ha destacat: 'tenim el suport i la delegació dels municipis de la comarca i ara també de la Generalitat i la Diputació. Estem convençuts que aquest treball conjunt de totes les parts facilitarà la concreció del projecte i evitarà duplicitats entre institucions. Qui n'ha de sortir beneficiat és, sense dubte, el territori del Vallès Occidental, els seus boscos i la seva gent i per això estem treballant amb tots els actors implicats en el projecte per garantir que aquest es porti a terme amb les màximes garanties pels nostres boscos'. La Presidenta ha valorat molt positivament la implicació dels propietaris forestals, sense els quals aquest projecte no seria possible.

Per la seva banda, el diputat president delegat de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, ha destacat: "el segle XXI és el segle de la gestió de l'energia. No podem seguir vivint com el en segle XX. El protocol de Kyoto i tots els aspectes el canvi climàtic ens porten a plantejar-nos la gestió de l'energia i a Catalunya  podem tenir un recurs d'energia renovable al mateix temps que prevenim incendis forestals i gestionem millor el bosc". "Hem de tenir en compte que al revés del que passa a molts llocs del món, a Catalunya estem guanyant boscos en lloc de patir desforestació".    Actuacions
El projecte "Boscos del Vallès" té dues vessants. D'una banda el reforç de les infraestructures per a la prevenció d'incendis (punts d'aigua, accessos al bosc, neteja de franges). I de l'altre, una línia innovadora de treball, la utilització de la biomassa per a la generació d'energia renovable a la comarca.

El projecte es desenvoluparà fins l'any 2017, finançat amb subvencions de diverses administracions i amb una part de recursos propis. El projecte pretén fer un pas més enllà en la prevenció d'incendis i tenir impacte en la disminució de la biomassa que genera el perill d'incendi.

L'objectiu del projecte s'inspira en recuperar part de la gestió tradicional dels boscos, quan hi havia els oficis de carboner, llenyataire, entre d'altres. Es tracta de promoure l'aprofitament de la biomassa forestal per disminuir el risc d'incendis, i amb aquesta, generar energia calorífica per abastar diferents equipaments de la comarca amb una energia socialment responsable i creant llocs de treball i teixit productiu.

L'estratègia és donar suport amb inversió de fons públics a instal·lacions que permetin consumir i preparar per al consum grans volums de biomassa extreta amb una gestió forestal ordenada. També es fomentaran les dinàmiques de compra - venda que garanteixin la qualitat i l'origen de proximitat de la biomassa i que els beneficis reverteixin en tota la cadena forestal.

El nou enfocament en la prevenció d'incendis és fruit de la reflexió conjunta entre els diferents actors implicats en la prevenció d'incendis, el gran incendi forestal de 2003, els fenòmens meteorològics com nevades i ventades dels darrers anys i el gran foc de l'Empordà de 2013.

En aquest sentit cal destacar que amb el projecte de biomassa del Vallès Occidental:

• Es generarà només energia calorífica, no elèctrica.
• Es produirà estella, no pèl·let (per afavorir l'origen de proximitat de la biomassa).
• Es preservarà la qualitat de l'aire instal·lant filtres moderns i potents i fent controls rigorosos. Cal tenir en compte que sempre contamina menys la combustió controlada en calderes que la provinent d'incendis descontrolats.
• No es "tallaran" els boscos, es "cuidaran". Es treballarà a partir de figures de planejament i ordenació forestal, que indiquen on i com fer-ho d'una forma respectuosa i sostenible.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí