El tractament de lixiviats destaca en l'abocador controlat de Lloret

07/08/2002 - 00:00
La planta de tractament de lixiviats és, segurament, l'aspecte que més destaca en la reforma de l' abocador controlat de Lloret de Mar (la Selva). El nou abocador es va inaugurar el passat 22 de juny i representa una experiència molt interessant, ja que és poc corrent a l'estat que es combinin tres formes de depuració (la biològica, la d'absorció amb carbó actiu i la d'osmosi inversa). Gràcies a aquests tres processos, s'aconsegueix complir abastament els requisits legals d'abocament final.
L'abocador renovat, que dóna servei, a més, als municipis de Blanes, Tossa de Mar i Vidreres, té igualment una planta de desgasificació i una planta fotovoltaica. D'aquesta manera, Lloret, un municipi amb una quasi constant pressió turística, fa un pas més que significatiu cap a la gestió integral dels seus residus. Cal dir, en aquest sentit, que el municipi de la Selva té en marxa des de fa dos anys un procés de recollida de residus orgànics porta a porta entre els grans productors (restaurants, hotels, discoteques). Tampoc és casual que l'any passat, Lloret rebés de la Junta de Residus de la Generalitat el premi a la millor recollida selectiva de vidre. Amb la inauguració de l'abocador reformat, doncs, Lloret rebla el clau i tanca, en certa manera, el procés del residu, que va de la recollida i selecció al tractament final.

L'abocador, que va entrar en funcionament l'any 1985, és de titularitat municipal i està gestionat per l'empresa Serveis Integrals Lloret SL. La reforma, que ha consistit en la construcció de les tres plantes, ha costat 1.538.842 euros, finançats íntegrament pel municipi. La superfície total del dipòsit controlat és de 72.502 m3 i té una capacitat total de 1.321.672 m3. L'abocador té una vida útil de 16 anys i mig. Concretament, la planta de lixiviats utilitza el procés de biomenbrat per eliminar els components biològics nocius. Els components biodegradables del lixiviat són transformats, aleshores, en microbicament. L'activació es realitza en dos reactors a pressió: un de desnitrificació i un altre de nitrificació per aireació. La separació de la biomassa de l'aigua tractada es realitza mitjançant una ultrafiltració. El permeat originat en la ultrafiltració es fa circular per tres absorbents de carbó actiu. Aquí és on comença la segona etapa. Per l'eliminació d'aquella part de la càrrega contaminant no biodegradable o difícilment biodegradable es realitza una concentració del permeat originat en la ultrafiltració mitjançant l'osmosis inversa (tercera etapa).

Lloret de Mar, que ha impulsat el procés de l' Agenda 21 té com un dels objectius prioritaris trobar un model de desenvolupament sostenible que l'allunyi, en la mesura del possible, de la situació actual, ja que el municipi ha sobrepassat la capacitat de càrrega del territori i dels recursos existents. En el text de presentació de l'Agenda 21 del municipi s'explicita que 'el model vigent de turisme s'ha esgotat. Davant de tot això, volem apostar per la qualitat ambiental com a únic horitzó de futur possible, i volem arribar-hi a través del procés que ens proposa l'Agenda Local 21'. Per Lloret, hi passen gairebé 4 milions de turistes en un any. En un futur pròxim, s'estudia la implantació d'un sistema de recollida orgànica porta a porta en algun dels barris de la ciutat i, igualment, l'impuls d'un procés de selecció de runa.

Relacionats

Butlletí