El temporal de llevant ha fet pujar les reserves dels embassaments fins al 29%

Ja ha arribat a Barcelona el primer vaixell carregat d'aigua procedent de Tarragona
Sostenible.cat
13/05/2008 - 00:00

El temporal de llevant d'aquest darrer cap de setmana, que ha portat precipitacions a pràcticament tot el territori deixant en molts punts del país més de 150 litres per metre quadrat, ha fet pujar les reserves del embassaments fins a nivells que permetrien disminuir les restriccions a l'àrea de Barcelona.

Dijous passat, abans d'aquest episodi de precipitacions, el conjunt dels pantans estava al 25,5%. Avui dimarts, i segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, les reserves es troben al 29%. De fet, el sistema Ter-Llobregat disposa en aquests moments de més de 170 hectòmetres cúbics embassats, un nou escenari que permetria sortir de la situació d'excepcionalitat 2, ara vigent. En concret, el decret de sequera estipula que, si a finals de maig el sistema Ter-Llobregat es manté per damunt del llindar dels 165 hectòmetres cúbics, es podria baixar de l'escenari d'excepcionalitat dos a l'u (cliqueu aquí per veure el decret de sequera, en PDF).

"Hem sortit de la UCI, però seguim a l'hospital"
En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha assegurat avui que "en matèria de recursos hídrics, hem sortit de la UCI i hem anat a planta, però seguim a l'hospital". El conseller ha explicat que divendres es passarà del nivell 2 d'excepcionalitat a l'1, cosa que en cap cas significa que es pugui rebaixar l'esforç d'estalvi que estan fent els ciutadans.

"Estem només a la meitat del camí que hauríem de recórrer per tornar a la normalitat", ha recordat Baltasar que explicava que perquè això fos possible, els embassaments haurien d'estar per sobre del 50% de la capacitat, en els 300 hectòmetres cúbics. Només així, ha recordat, es desactivarien totes les mesures contra la sequera. "Fa tant sols un mes i pocs dies", el 3 d'abril, "estàvem a punt de la fase d'emergència".

En la mateixa línia, el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va assegurar dilluns que les pluges d'aquest cap de setmana no aturaran els plans de fer arribar a l'àrea metropolitana de Barcelona aigua del minitransvasament de l'Ebre mitjançant una canonada.

Arriba el primer vaixell carregat d'aigua
D'altra banda, aquest dimarts al matí ha arribat al port de Barcelona el primer vaixell carregat d'aigua procedent de Tarragona, una de les mesures proposades pel Govern per pal·liar la situació d'extrema sequera. Aquest vaixell ha portat 19.000 metres cúbics d'aigua potable extrets dels aqüífers del Camp de Tarragona, l'equivalent al consum diari d'unes 170.000 persones. Demà dimecres n'arribarà un altre amb aigua potable de Marsella i el proper dilluns atracarà un tercer vaixell amb aigua prepotable d'aquesta mateixa ciutat francesa.

L'operatiu previst entre Barcelona i Tarragona preveu dos vaixells -Sichem Defender i Sichem Contester- amb 19.000 metres cúbics de capacitat cadascun i que faran en total 35 viatges al mes per aportar fins a 665.000 metres cúbics conjuntament. Posteriorment s'hi afegiran els vaixells Norient Solar i Stolt Courage, que portaran l'aigua potable que subministrarà la Societé des Eaux de Marseille (551.700 metres cúbics mensuals), i els vaixells Doroussa i Conti Agulhas, amb aigua prepotable de la Société du Canal de Provence (442.500 metres cúbics mensuals). Els vaixells procedents de Marsella i el Canal de Provença faran 17 i 11 viatges al mes, respectivament.

A Carboneras, per la seva banda, ja han començat les obres per adequar les instal·lacions de la planta dessaladora i construir les canalitzacions per carregar aigua als vaixells. Segons Medi Ambient i Habitatge, el cost mensual de l'aportació d'aigua en vaixells serà de 22 milions d'euros al mes.

Etiquetes: