El Senat insta al Govern central a millorar la informació en cas d'incident nuclear

La moció també exigeix el traspàs de les competències en matèria de seguretat a la Generalitat
25/06/2008 - 00:00

La fuita de partícules radioactives que va patir la central d'Ascó I a finals de novembre encara cueja, sobretot el fet que no transcendís a l'opinió pública fins cinc mesos més tard. Aquest dimarts, el Senat va aprovar per unanimitat una proposta que insta al Govern central a impulsar mesures de transparència informativa en cas d'incident nuclear, a traspassar les competències a la Generalitat i a coordinar plans d'emergència. Així ho ha aprovat la Cambra Alta, a instàncies de Convergència i Unió, que ha consensuat la iniciativa amb PSOE, PP i Entesa.

El text insta al Govern a posar en marxa una política informativa transparent i eficaç en cas d'incident nuclear, sobretot amb la població que viu prop d'aquestes instal·lacions, i evitar "el desgavell informatiu que es va produir en el cas d'Ascó I", ha dit el senador de CiU, Josep Maldonado. La moció també exigeix el traspàs de les competències en matèria de seguretat nuclear a la Generalitat, d'acord amb l'article 132.4 de l'Estatut català, proposta que ha estat suggerida pel grup popular a la Cambra Alta.

A més, la iniciativa recorda al Govern central la necessitat de coordinador els plans PENTA (Pla de Seguretat Nuclear de Tarragona) i el PLASEQTA (Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona), tal com va aprovar el Congrés en una proposició no de llei el 2006, requeriment que no s'ha complert per "la tossuderia del Govern", segons Maldonado. Finalment, la moció obliga a l'Executiu espanyol a aplicar amb el màxim rigor les conclusions que es deriven de l'expedient elaborat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) com a conseqüència de l'incident d'Ascó I.

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
13/09/2023 - 09:00
DFactory Barcelona
Acte
18/05/2023 - 18:30
Auditori del museu de la ciència del Cosmocaixa

Butlletí