El riu Besòs, sense peixos però net de contaminants, un mes després del vessament

Font: CCMA

24/01/2020 - 17:11

Els científics alerten que calen mesures urgents per prevenir accidents semblants en un entorn amb molta indústria i molta població

Un mes després de l'incendi en una indústria de Montornès del Vallès, l'Agència Catalana de l'Aigua assegura que els contaminants al riu Besòs pràcticament ja han desaparegut de l'aigua, però també han desaparegut gairebé tots els invertebrats i peixos que hi havia en els 3 quilòmetres de riu més afectat, cosa que demostra que el riu no està bé.

Un equip de científics del CSIC, la Universitat de Barcelona i de l'Autònoma, coordinats per l'Agència Catalana de l'Aigua, han buscat vida just davant de la indústria incendiada, el punt més conflictiu. Només hi han trobat 6 llopets de riu, com diu Dolors Vinyoles, cap de recerca en peixos d'aigua dolça de la Facultat de Biologia de la UB:"Sorprenentment hem trobat una espècie de peix, però en molt baixa densitat, perquè en un tram equivalent a les àrees que estan en bones condicions n'hauríem trobat cent. Hem trobat el que havíem de trobar? No. Les altres espècies que hi hauria d'haver hi són? No. Hi faltarien l'anguila, el barb de muntanya i la carpa, que són les espècies que podem trobar en un punt de control no contaminat, aigües amunt"

Al tram afectat només s'han trobat uns pocs llopets de riu

Els científics creuen que poden passar molts mesos fins que els animals tornin a repoblar la zona. El riu està sotmès a molta pressió i l'accident ha posat en evidència que necessita mesures urgents, com apunta Narcís Prat, catedràtic jubilat d'Ecologia de la UB: "Com que això és un riu que està envoltat de poblacions i indústries, sempre hi ha un risc d'un petit accident com el que ha passat. El primer que necessitem és prevenció. Aquests polígons industrials haurien de tenir sistemes perquè quan passi algun accident l'aigua vagi cap a uns dipòsits on es pugui quedar la contaminació i després passar per una depuradora"

Cal combinar la prevenció i la restauració: "No tenim el bosc de ribera, que ajuda molt a filtrar l'aigua. Hem de transformar el riu, que ara és un canal que porta aigua, en un ecosistema"

Des del Consorci del Besòs, Manel Isnard també alerta que s'ha de treballar per evitar les conseqüències dels accidents: "El sistema és molt fràgil. Qualsevol incident genera un greu problema. El sistema s'ha d'enfortir amb tancs de tempesta, per exemple, que haurien evitat que aquest abocament hagués arribat de forma tan directa"

Un mes després de l'accident, la planta de Ditecsa continua sense activitat i l'empresa ha acomiadat un 40% de la plantilla.

El Besòs va arribar a ser un dels més contaminats d'Europa, fins que a finals del segle XX, la instal·lació de depuradores i altres mesures el van millorar. Però encara està lluny de ser un riu sa.


 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Notícia

L’ampliació incorpora vint municipis de l’entorn del Parc Natural, inclòs Falset, la capital del Priorat, que es converteix en l’única comarca de Catalunya que ha apostat en la seva totalitat per un projecte de protecció envers la contaminació lumínica. La zona rep la certificació com a Destinació Turística Starlight en reconeixement a la bona qualitat del cel nocturn.

Opinió

L'aposta per consumir de proximitat no ha de ser només per reduir el transport, ha de ser també per tenir un control i una influència sobre com es produeix l’aliment, les condicions socials i les tècniques de cultiu sostenible que com a consumidors hem d’exigir i de les quals n’hauríem de tenir més informació.

Butlletí