El rendiment de les canonades d’aigua a Sitges supera el 80% d’aprofitament

09/04/2024 - 08:43

L'Ajuntament de Sitges i l'empresa concessionària del servei, AGBAR, s’han reunit per presentar el balanç del servei i fer el seguiment dels projectes amb els quals es treballa per disposar d’aigua potable davant l’actual escenari d’emergència per sequera. Sitges se situa com a referent català en l’optimització de l’ús que es fa de l’aigua.

La xarxa de canonades que donen el servei d’aigua a Sitges supera el 80% d’aprofitament hidràulic, una xifra molt alta que situa Sitges com a referent català en l’optimització de l’ús que es fa de l’aigua. Aquest resultat és fruit de les diverses actuacions preventives i de modernització que s’han fet a Sitges, al llarg dels darrers anys. El municipi disposa d’un fons de prop de 450.000€ per actuar en situacions d’urgència que impliquin el subministrament d’aigua. L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell Abella, explica que “tenim un molt bon aprofitament de l’aigua, però hem de continuar sent conscients que tenim un escenari global de sequera, davant el qual hem d’estalviar aigua”. L’Alcaldessa afegeix que “ja estem treballant amb projectes que ens permetran tenir els recursos i la infraestructura necessàries per afrontar el futur”.

En aquesta línia, l’Ajuntament de Sitges i l’empresa concessionària del servei han analitzat, aquesta setmana, les xifres d’aprofitament de l’aigua a les canonades (un 80%) i han compartit els projectes per afrontar amb garanties l’actual escenari d’emergència per sequera.

La primera infraestructura serà la creació d’una planta d’aigua regenerada, en els pròxims mesos. L’obra es farà en un solar municipal i ja disposa de projecte i una subvenció dels fons Next Generation de la Unió Europea amb un pressupost d’1 milió d’euros. Tan bon punt l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) autoritzi l’Ajuntament a agafar l’aigua que surt tractada de la depuradora de la recta de la Mata, l’Ajuntament començarà l’obra per rebre-la, fer un últim tractament i utilitzar-la en la neteja dels carrers i el reg. En una segona fase, es desplegarà una xarxa per fer arribar aquesta aigua a diferents punts del municipi.

La regidora d’Imatge i Via Pública, Cristina Guiu, ha recordat que “l’Ajuntament treballa també en la rehabilitació dels pous de la Mata. Aquest és un projecte valorat en 1.656.228,39€ i que rehabilitaria uns pous i en potabilitzaria l’aigua, mitjançant una tecnologia d’eliminació de la salinitat”. Aquests pous s’havien utilitzat antigament, però s’han salinitzat per la seva proximitat al mar. Ara, l’Ajuntament treballa per obtenir una subvenció de l’ACA i poder fer una petita planta dessaladora.

Per la seva banda, està en funcionament la comissió per a la modificació del reglament d’abastament d’aigua. Entre d’altres aspectes, aquesta modificació ha de permetre encetar un règim sancionador que multarà les persones que s’excedeixin en l’ús de l’aigua. En els pròxims mesos, a més, l’Ajuntament i AGBAR realitzaran xerrades adreçades al sector de l’hostaleria i la restauració per informar-los de les restriccions i com han d’actuar. Aquestes sessions també està previst que s’obrin a la ciutadania en general. 

Dins de l’àmbit del clavegueram, en la reunió també s’han avaluat positivament les obres de millora que es van fent periòdicament per arreglar o renovar trams d’aquestes canonades que puguin estar malmeses. En aquests moments, està en funcionament el canvi del clavegueram del carrer del Perpetu Socors i pròximament també es preveu renovar el del carrer de la Carreta.    

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Torroella i l'Estartit redueixen el consum d'aigua un 27% el mes d’abril, setze mesos després de la municipalització del servei

Article

En aquest vídeo de l'ACA ens parlem de quin és el camí que ha de fer l'aigua, des que es capta del riu, de l'aqüífer, o bé es rep des d'una dessalinitzadora, abans que arribi a la teva aixeta. Un procés llarg i complex que ens ajuda a prendre consciència del valor que té l'aigua en la nostra vida.

Article

110 nous sensors per reforçar la detecció de fuites i fraus a la xarxa d’abastament d’aigua a Tarragona. Ematsa compta amb un rendiment hidràulic del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%​

Butlletí