El porta a porta millora la recollida selectiva de la brossa

Font: Catalunya Ràdio

08/03/2020 - 10:00

Així ho ha constatat el conseller Damià Calvet a la comarca del Segrià, on els pobles que utilitzen aquest sistema de recollida tenen fins a un 80 % de recollida selectiva, mentre que els que no fan porta a porta es queden al 30 %.

Calvet ho ha dit en un acte a l'abocador comarcal de Montoliu.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha col·locat la primera pedra de la nova planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals que complementarà el Centre de Tractament de Residus (CTR) del Segrià, a Montoliu de Lleida. Les obres d’aquesta instal·lació, pressupostades en 18,5 milions d’euros, les finançarà íntegrament l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i inclouran també la remodelació de la planta de compostatge de la fracció orgànica.

El conseller ha explicat que aquesta inversió “ens ha d’esperonar a fer-ho encara millor perquè hem d’arribar a les quotes que ens marca la Unió Europea”, en referència a garantir  el compliment del requisit europeu de tractar tots els residus abans dipositar-los en dipòsits controlats. També ha recordat que “al 2020 hem d’arribar a un 50% de recollida selectiva a tot el país”. “En tot cas”, ha afegit, “no hem d’abaixar els braços ni afluixar en aquesta voluntat d’assolir els objectius”.

Calvet també ha volgut posar de manifest que “hores d’ara encara ens va a abocador un percentatge massa alt de residus, quan Europa ens diu que al 2035 només hi podran anar un 10%. És un objectiu molt ambiciós, amb el que estem compromesos com a país, i que implica tota la societat. No n’hi ha prou a tenir infraestructures com aquesta, si després en les nostres cases, els nostres comerços i les nostres indústries no contribuïm a que el sistema funcioni correctament”.

Està previst que el centre entri plenament en funcionament l’estiu de l’any vinent. Un cop en marxa, podrà tractar unes 60.000 tones anuals de resta –que és la part dels residus municipals que no es recull de forma selectiva- i 15.000 tones d’orgànica, amb un disseny flexible que permetrà afrontar escenaris diferents, preveient l’increment de la quantitat recollida selectivament. Gràcies a la gestió optimitzada de les deixalles, es podran recuperar materials i reduir tant la càrrega biodegradable com el volum de l’abocador.

 

Emergència climàtica

L’ARC calcula que la planta de tractament mecànic-biològic de la fracció resta, quan estigui en ple funcionament, estalviarà l’emissió de més de 25.700 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalent al CO2 que produeixen 25.700 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.

El projecte forma part del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20).


 

Categories: 

Relacionats

Article

Lleida ha iniciat la recollida selectiva de residus porta a porta a una part dels barris de Pardinyes i Balàfia i ha posat a disposició de la ciutadania una app del porta a porta.

Notícia

El proper 25 de maig començarà a funcionar el nou model de recollida de residus a Calaf. Un cop realitzats tots els passos previs per part de l'Ajuntament, es farà efectiva la implantació del sistema porta a porta. Prèviament, durant el mes de maig, s'intensificaran les accions de comunicació per tal de fer arribar a tota la població la informació i el material necessari per realitzar la correcta gestió dels residus.

Notícia

Força participació i poques incidències en la primera nit de recollida de residus porta a porta al Vendrell. El veïnat dels nuclis de Sant Vicenç de Calders, el Nou Vendrell i Torreblanca s’han estrenat en aquest nou sistema que és només el començament d’un pla per a millorar en matèria de reciclatge. En aquest sentit, la regidoria de Recollida de Residus i de Medi Ambient anuncia que amplia de un a tres dies la recollida de poda a tot el municipi.

Butlletí