El Parlament valida el decret llei sobre l’emergència climàtica

22/12/2019 - 11:00

El Ple del Parlament de Catalunyua ha validat amb un ampli suport el Decret llei 16/2019, del 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables, i ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió de seguiment de l’emergència climàtica.

Entre altres aspectes, el decret llei elimina barreres administratives per a la implantació d’energies renovables, i en aquest sentit deroga el Decret 147/2009, que limitava la de parcs eòlics i fotovoltaics. Així mateix, recupera articles de la Llei del canvi climàtic anul·lats pel Tribunal Constitucional modificant-ne la redacció, com ara els relatius a la neutralitat d’emissions de CO2 per a l’any 2050, l’electrificació dels ports de la Generalitat, la limitació de la fracturació hidràulica o la penetració de la mobilitat elèctrica en el transport.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat el decret, que ha estat validat per 124 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP), 4 en contra (CUP) i 4 abstencions (PPC).

El Ple també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la proposta per crear una comissió de seguiment de l’emergència climàtica, presentada per tots els grups i subgrups parlamentaris i fruit d’una moció aprovada a l’octubre, per unanimitat en aquest punt.

L’objecte de la comissió, que s’haurà de constituir properament, serà fer un seguiment de l’acció del Govern amb relació a l’emergència climàtica, i entre altres aspectes la iniciativa planteja analitzar i revisar la legislació catalana per detectar i modificar la normativa que en dificulti la lluita en contra. La proposta estableix que la comissió treballi mentre persisteixi l’emergència climàtica i que faci un informe en acabar cada mandat i un de final en acabar la situació d’emergència.


 

Categories: 

Relacionats

Article

 

Alguns municipis han aprobat bonificacions en l'Impost de Bens Immobles per aquells habitatges que incorporin instal·lacions fotovoltaiques.

Notícia
Segons dades del nou Observatori de l'Autoconsum a Catalunya
L'EMD de Valldoreix també té instal·lat un sistema d'autogeneració d'energia amb plaques solars / Foto: EMD Valldoreix

En total hi ha 380 instal·lacions a la ciutat que generen 1.629,56 kW de potència, el que significa un 8,5% del total a Catalunya. Segons dades de l'Observatori de l'autoconsum a Catalunya, al país ja se superen els 55MW i les 4.400 instal·lacions, amb un creixement molt significatiu a partir del 2019, en què cada trimestre s'han posat en funcionament un 52% més d'equips d'aquestes característiques que en l'anterior.

Opinió

Avui, segons les dades de la Generalitat hi ha 50 instal·lacions d’autoconsum compartit (de les més de 10.000 que hi ha en total), i la majoria no han pogut veure encara reflectits els seus estalvis en una factura.

Butlletí