El Parc Nacional d'Aigüestortes s'ampliarà en 10.000 hectàrees abans de la primavera del 2006

30/08/2005 - 00:00
Ha estat un dels millors regals per celebrar el 50è aniversari del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va declarar en la seva visita al paratge el passat dissabte que el Ministeri ampliarà la zona protegida inclosa en el parc en 10.000 hectàrees. El que significa augmentar la seva superfície entre un 25% i un 30%. Aquesta ampliació de l'únic espai natural protegit de Catalunya que forma part de la xarxa de parcs nacionals, es farà abans de la primavera del 2006.I serà més extensa que la sol·licitada tradicionalment pels municipis de la zona.
Per als responsables del parc, que l'extensió protegida arribi a 50.000 hectàrees és una bona notícia. No obstant, van reclamar més inversions. Ja que des que , la Generalitat va començar a gestionar aquest paratge protegit, el 1980, s'han deixat de rebre ajudes estatals per valor de sis milions d'euros. En aquest sentit, el president Pasqual Maragall, ha reclamat que Medi Ambient equipari Aigüestortes a altres parcs naturals, com Sierra Nevada o els Picos d'Europa, i que inverteixi més en infraestructures i comunicacions.
Els parcs nacionals seran gestionats per les autonomies La titular de Medi ambient es va mostrar partidària d'intensificar la col·laboració del govern espanyol per a assolir que tots els parcs tinguin infraestructures semblants, millors accessos i es potenciï el desenvolupament de la investigació. No obstant va aprofitar la visita al parc per recordar que a partir de l'1 de gener de 2006 i en aplicació d'una sentència del Tribunal Constitucional, tots els parcs nacionals de l'Estat Espanyol hauran de ser gestionats per les comunitats autònomes.
En aquests moments, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l'únic parc que està gestionat per una autonomia. La ministra va assenyalar que els governs autonòmics haurien de fer un 'esforç financer' important per a encarregar-se d'aquests enclavaments naturals i, en aquest sentit, va apuntar que el cas de Aigüestortes ' serà una bona referència per a tots'. Així mateix, va indicar que el seu departament treballa en l'elaboració d'un projecte de llei que establirà els criteris bàsics sobre aquestes àrees protegides.

Relacionats

Butlletí