El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la zona de qualitat acústica més gran de Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya i TV3

21/11/2019 - 08:30

La Generalitat certifica el Parc i la zona perifèrica de protecció com a zona d'especial protecció acústica

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han rebut, els certificats que acrediten el Parc i la seva zona perifèrica de protecció com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA).

Aquesta àrea és la zona de qualitat acústica més gran de Catalunya en què s’inclouen un total de deu municipis: Alt Àneu, La Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Espot, Sort, La Torre de Cabdella, La Vall de Boí, Vilaller, Vielha e Mijaran i Naut.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, va lliurar a la seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici els certificats que acrediten el Parc i la zona perifèrica de protecció com a zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA). Ho va fer després de signar la resolució que declara ZEPQA el Parc i la seva zona perifèrica, passant a ser la zona de qualitat acústica més gran de Catalunya. 

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional de Catalunya, i representa la zona lacustre més important dels Pirineus. Per aquest motiu, l’aigua és la principal protagonista, tant en els seus estanys d’alta muntanya com en les conegudes aigüestortes que donen nom al Parc Nacional. Les valls en forma d’U són una magnífica mostra de l’acció erosiva de les glaceres del quaternari. Té diversitat de formacions boscoses; des de pinedes de pi negre, avet, pi roig i bedoll. Viuen espècies protegides boreoalpines o àrtico-alpina o en perill d’extinció com el trencalòs (Gypaetus barbatus), la perdiu blanca (Lagopus muta) o el gall fer (Tetrao urogallus). Així doncs, el Parc Nacional es converteix en el refugi i lloc d’estudi d’aquestes espècies. Tot aquest conjunt forma un indret amb un alt nivell de biodiversitat. Per mantenir tots aquests valors, el Parc Nacional treballa una conservació lligada al desenvolupament sostenible del seu entorn.

La direcció del Parc Nacional, amb la col·laboració de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, va iniciar l’any 2016 el procés de declaració del parc com a Zona d’especial protecció de qualitat acústica per preservar la pau, la tranquil·litat i els sons naturals, així com fomentar-ne els diferents valors associats ja siguin culturals, científics, paisatgístics o naturals, desenvolupant-hi activitats.

El Pla d’acció del Parc Nacional per a la declaració de zona d’especial protecció de la qualitat acústica durant els anys 2019-2022 va ser fruit d’un procés de participació ciutadana. Dins d’aquest procés es van celebrar tallers, dirigits a la població local i als agents implicats, on s’explicava el projecte, les implicacions i els aspectes positius, i es van recollir propostes per després incloure-les en el full de ruta que és el Pla d’acció. El pla preveu activitats com campanyes de mesuraments a diferents punts de la ZEPQA, realització d'excursions i rutes escolars de dia i a ser possible també de nit per escoltar els sons de la natura (animals, aigua, silenci, etc.), promoure cursos sobre la protecció acústica i els efectes d’aquest tipus de contaminació, o jornades de divulgació i conscienciació del valor de la tranquil·litat, entre d’altres.

Pel seu abast i temàtica, aquest pla d’acció treballa de forma paral·lela al Pla d’acció per a l’obtenció de la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2019-2022) i al Pla d’Acció per a la protecció del Punt de Referència (2019-2022).

 

Què implica aquesta acreditació

Suposa una protecció jurídica envers la contaminació acústica juntament amb un pla d’actuacions que en permeti la conservació i, si escau, la millora del seu ambient acústic. També la obligació de difondre la seva existència i promoure activitats de sensibilització, d’educació ambiental, el turisme sostenible.

La protecció suposa una limitació dels nivells sonors. La zona ha de tenir uns nivells sonors que no sobrepassin entre les 8 i les 21 hores un valor límit de soroll de 50 decibels (dB) i, entre les 21 i les 8 hores, de 40 dB. Durant els períodes amb activitats forestals excepcionals es podran sobrepassar els valors límits establerts per a la ZEPQA a la zona perifèrica de protecció.

 

Més silenci, més salut

La UE considera en els seus informes el soroll com el segon agent ambiental contaminant de més impacte sobre la salut de la ciutadania, només darrera de la contaminació atmosfèrica. A les grans aglomeracions urbanes de Catalunya, segons les darreres dades disponibles, el 40% de la població viu en entorns on es superen els nivells màxims admissibles de soroll, i només l’11% gaudeix de nivells de qualitat acústica al voltant del seu habitatge que es puguin considerar com a zona tranquil·la. Estudis recents, a més, indiquen que l’existència de zones verdes prop del lloc de residència reverteix en una millora de la salut de la ciutadania.


 

Relacionats

Acte
25/04/2024 - 00:00
Teatre Kursaal de Manresa
Acte
Acte

Butlletí