El Pacte d'Alcaldes es reunirà amb alcaldes nord-americans per unir esforços contra el canvi climàtic

20/06/2017 - 15:51

El Pacte Global d’Alcaldes pel Clima i l’Energia reunirà el mes de novembre a Bonn els alcaldes nord-americans compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic. Així ho ha explicat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, després de reunir-se, com a membre del Consell del Pacte d’Alcaldes, amb el comissari europeu Miguel Arias Cañete. 

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha participat en la primera reunió del Consell del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia amb el comissari europeu Miguel Arias Cañete a Brussel·les. Conesa, única representant catalana –i de l’estat espanyol- en aquest Consell, ha anunciat una trobada amb els alcaldes nord-americans compromesos amb el canvi climàtic. «Amb un president dels Estats Units posicionat clarament en contra de les estratègies per preservar el clima, hem de donar importància als alcaldes que estem alineats. Som potents i hem de demostrar el que l’aliança de baix cap a dalt representa», ha explicat Conesa.

Des de l'anunci del president dels Estats Units, Donald Trump, sobre la retirada de l'Acord de París, s'ha generat un moviment d'estats federals i ciutats nord-americanes refermant llur compromís amb l'Acord sobre canvi climàtic. Podeu seguir tot el moviment amb la paraula clau #WeStillIn a Twitter.

La trobada, doncs, amb alcaldes nord-americans propiciada per la Comissió Europea a través del Pacte Global d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, se celebrarà el mes de novembre a Bonn (Alemanya). En aquest sentit, Conesa ha recordat que el Pacte Global d’Alcaldes el firmen més de 7.000 ens locals, entre ells molts nord-americans.

Musculatura financera

La reunió amb el comissari Arias Cañete també ha servit per abordar qüestions fonamentals en l’àmbit energètic com el Paquet de Mobilitat de la Comissió Europea. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha traslladat la necessitat d’una doble estratègia: legal i financera. «Si els ajuntaments volem reestructurar la mobilitat, hem de posar-nos al dia. Amb flotes respectuoses, promocionant el vehicle elèctric i millorant el transport públic. Nosaltres incentivem, però necessitem un marc financer adequat, necessitem ajudes de la Comissió», ha explicat Conesa.

Conesa ha valorat molt positivament la trobada amb el comissari Arias Cañete i l’ha qualificat «d’aliança important entre el comissari i els ens locals, ens ha sonat molt interessant». El Consell del Pacte Global d’Alcaldes es tornarà a reunir amb el comissari passat l’estiu, en unes trobades, també, «fonamentals per assolir els objectius 40/30 d’estalvi energètic. No és només una qüestió de mobilitat, és una qüestió de salut», ha reblat Mercè Conesa. 

Declaració institucional

En la mateixa reunió entre el Consell i el Comissari europeu, els membres del Consell han adoptat una Declaració institucional, comprometent-se a reforçar la iniciativa per tal de desenvolupar comunitats amb baix contingut en carboni, resilients i més habitables.

La Declaració destaca que "L'acord de París ha obert el camí a una àmplia mobilització dels grups d'interès que es mantenen al costat dels seus governs nacionals per assolir l'objectiu a llarg termini de mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial per sota dels 2 ° C respecte els nivells preindustrials." i que "El Pacte d'Alcaldes, que representa més de 7.400 ciutats i 230.000 ciutadans, és l'únic instrument europeu que recolza aquest impuls a Europa."


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Notícia

El proper 9 de desembre, els municipis de les comarques de Barcelona estaran presents a la COP 25, la cimera  de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, hi presentarà les polítiques de lluita municipal contra el canvi climàtic que s’estan portant a terme des del món local i que tenen la seva concreció al Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia.

Notícia

Aquest text planifica 75 accions que contribuiran a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en un 41% i que permetran assolir per l’any 2030 una reducció del 47% d’emissions de CO2 .

Butlletí