El nou Pla local de prevenció i gestió dels residus de Santa Perpètua de Mogoda pretén el reciclatge del 60% de les escombraries l'any 2020

19/03/2018 - 20:50

Reduir la generació de residus i millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva són dos dels objectius principals del nou Pla local de prevenció i gestió dels residus municipals.

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua va aprovar aquest document que preveu més d’una vintena d’accions. 

El document aprovat defineix cinc línies estratègiques que pretenen reduir la generació de residus, promovent la seva prevenció com a eix prioritari; millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva; fer transparent i sostenible econòmicament la gestió de residus; incrementar la valorització material en el tractament final; i millorar l’eficiència a través de la gestió consorciada i/o comarcal de les actuacions relacionades amb les recollides i tractament de residus.

La regidora de Medi Ambient, Neus Garcia, ha detallat que l’objectiu principal d’aquest Pla és crear un full de ruta que defineixi el camí a seguir en la prevenció, la reutilització i la gestió dels residus municipals durant els propers anys. Neus Garcia ha explicat que el Pla perpetuenc s’ha redactat de forma paral·lela i amb consonància al Pla de Prevenció de Residus i Recursos del Vallès Occidental (PREVOC), del qual deriven tots els plans locals de la comarca.

La diagnosi realitzada ha evidenciat que la recollida selectiva està estancada i en algun cas presenta inclús una tendència negativa, especialment preocupant en el cas de la fracció orgànica, segons ha manifestat la regidora de Medi Ambient.

La diagnosi realitzada pel Pla local ha evidenciat que la prevenció de residus i el foment del reciclatge segueixen sent una acció prioritària per millorar els hàbits de la ciutadania. De fet, segons les dades recollides, la generació de residus per habitant mostra una tendència a tornar a augmentar i la recollida selectiva està estancada i en algun cas presenta inclús una tendència negativa, especialment preocupant en el cas de la fracció orgànica, segons ha manifestat la regidora de Medi Ambient. Els nivells de recollida selectiva al municipi s’han estabilitzat al voltant del 34% els darrers anys però tot i així se situen per sota de la mitjana catalana, que el 2015 era del 36,5%. Aquest percentatge de recollida selectiva està lluny encara de les directives europees (50%) i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020 de la Generalitat de Catalunya (60%). En aquest sentit, Neus Garcia ha destacat que "l'objectiu és arribar l'any 2020 a reciclar el 60% de les escombraries recollides al municipi."

La regidora de Medi Ambient ha detallat que la diagnosi també destaca que l’escenari econòmic indica un augment de costos significatiu associat al tractament de la fracció resta a causa de l’increment en la disposició del rebuig. En aquest paradigma, cal un canvi significatiu de tendència per tal de millorar el comportament ambiental del municipi i contenir la despesa associada a la gestió dels residus, ha conclòs.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès d’aquest mes de desembre ha aprovat la licitació del nou contracte de servei de neteja viària i recollida i transport de residus.

Article

El Ple de setembre ha aprovat el nou contracte per al servei de recollida de residus i neteja viària, que tindrà una vigència de vuit anys, amb un preu de licitació total de 44,7 milions d’euros

Butlletí