El nou Centre de Tractament de Residus del Segrià recupera matèria reciclable de les fraccions resta i orgànica

Font: CCMA

12/12/2022 - 16:55

El Centre de Tractament de Residus (CTR) Municipals del Segrià, ubicat a Montoliu de Lleida, compta des del mes de març passat amb una nova planta que permet tractar fins a 60.000 tones de fracció resta a l'any.

Això permet recuperar residus reciclables, com ara plàstics i llaunes, que havien estat dipositats als contenidors de resta i contribueix, alhora, a allargar la vida de la planta que actualment es calcula que és de 15 anys. Les obres han tingut un cost de 20.5 MEUR i han estat finançades per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). També s'ha remodelat la planta de compostatge de fracció orgànica, per assolir una capacitat de 15.000 tones l'any, i s'ha ampliat la capacitat del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig.

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha inaugurat aquest dijous el nou Centre de Tractament de Residus del Segrià, acompanyada del director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire; el director dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Ferran de Noguera; el president del Consorci de Residus del Segrià, David Masot, i altres alcaldes i representants comarcals. Les actuacions al centre han estat finançades íntegrament per l'ARC i han consistit a construir una nova planta de tractament de la fracció resta, amb capacitat per a 60.000 tones anuals, i remodelar la planta de compostatge de fracció orgànica, per a assolir una capacitat de 15.000 tones l'any. A més, s'ha ampliat la capacitat del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig.

Barnadas ha afirmat que les obren van encaminades a "recuperar el màxim" de matèria que es pot reciclar, com ara plàstics i metalls, i ha indicat que en alguns processos es pot arribar a recuperar fins al 90% d'aquests residus. Tot i això, ha recalcat que el millor reciclatge és el que es fa "molt ben fet" a les llars. "Però mentre això no passi, que puguem fer aquest triatge a les plantes", ha afegit.

Aquesta instal·lació donarà servei als 38 municipis de la comarca del Segrià i molt especialment a Lleida. De la seva banda, el president del Consorci de Residus de la comarca, David Masot, ha explicat que les obres no comportaran un increment del preu del servei de recollida de residus. Masot ha explicat també durant el seu discurs que actualment la recollida selectiva a la comarca ha augmentat i ja es troba lleugerament per sobre del 60% de mitjana, en part gràcies al sistema porta a porta que funciona en diversos municipis i  alguns barris de Lleida.

El repte de l'Orgànica

Pel que fa a la planta de compostatge de residus orgànics (FORM), s'ha modernitzat i ha passat a disposar d'una capacitat de tractament de 15.000 tones anuals. De la matèria orgànica, se'n pot obtenir un producte que és el compost, un fertilitzant natural per a l'agricultura i la jardineria.

La FORM, conformada per restes de menjar i fracció vegetal de mida petita, representa, en pes, gairebé el 40% dels residus que es generen en una llar qualsevol. Per tant, en la mesura en què es reculli diferenciadament aquesta fracció, la comarca augmentarà significativament els índexs de recollida selectiva.

Com a actuacions complementàries al Centre de Tractament de Residus, s'han realitzat les obres d'ampliació del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig amb la construcció d'un vas i un dic, s'ha construït un edifici que s'adequarà com a aula ambiental, s'han remodelat els edificis administratius i de vestidors, taller i laboratori, i s'ha millorat la planta de tractament de lixiviats.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

És fruit del conveni signat el febrer de 2022 amb l'entitat sense ànim de lucre.

Acte
14/11/2023 - 08:30
Tecnocampus Mataró. Avda. Ernest Lluch, 32
Notícia

S'inicia la tramitació per triplicar el pressupost destinat a la inspecció del servei de neteja i recollida de residus. L’objectiu és augmentar les inspeccions setmanals, de 600 a 1.800, monitorar el servei i aplicar-hi millores en temps real i automatitzar la gestió d’incidències.

Butlletí