El govern valencià demana ajuda a la UE per descontaminar l'Albufera

12/09/2005 - 00:00
La Conselleria de Medi ambient de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de la Devesa-Albufera i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han sol·licitat a la Unió Europea ajuda tècnica i econòmica per a descontaminar l' Albufera de València. El llac en aquests moments pateix una alta contaminació per l'acumulació de llots tòxics i metalls pesats procedents de les indústries que envolten al parc natural.
La situació, després de dècades de permisivitat, ha arribat a un punt que ha desbordat les possibilitats d'actuació. Els índexs de contaminació són cada vegada més alts, pel que les autoritats valencianes han demanat a la UE que estudiï un projecte per a netejar el fons del llac. I en aquest sentit, com subratlla el regidor de la Devesa-Albufera Vicente Aleixandre: 'El parc natural necessita que des de Europa es trobi una solució per eliminar els materials que s'acumulen i que estan contaminant l'aigua a gran velocitat'.
Els tècnics desconeixen el sistema que es podria emprar per a retirar els materials tòxics, per això han sol·licitat a la UE que estudiï les característiques de l'Albufera per a buscar un mètode de neteja adequat. 'Mai abans s'ha executat un projecte d'aquesta envergadura i d'aquesta importància en el parc natural. No sabem si es podrà portar a terme, però és una actuació urgent i necessària', ha apuntant Aleixandre.
Una experiència similar s'ha realitzat en el riu londinenc Tàmesi. Les labors de neteja van ser complicades. Els tècnics van emprar un sistema de succió de llot per trams que s'espera que es pugui utilitzar també a l'Albufera.
Al costat de les obres de neteja del llac, la regidoria de l'Albufera presentarà nous projectes com el 'Llacnet', l'objectiu del qual és desenvolupar tècniques de tractament de sediments continguts en ecosistemes aquàtics naturals amb la finalitat de recuperar espècies vegetals.
AdjuntMida
Image icon Font: www.mediterranea.org59 KB

Relacionats

Butlletí