El Govern reactiva el procés d'elaboració del Pla Nacional de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

Font: Generalitat de Catalunya

26/09/2018 - 17:04
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha encapçalat la reunió de la Comissió Interdepartamental encarregada de coordinar l’elaboració del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.El Pla Nacional referma el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional i subscriu la voluntat del Govern i dels actors que integren la societat civil catalana de compartir aportacions substantives que contribueixin a l’assoliment de l’Agenda 2030 a casa nostra i també a escala global.
 
 
Aquesta trobada ha permès reprendre el procés d’elaboració d’aquest pla –aturat l’octubre passat amb l’aplicació de l’article 155–, que compta amb la participació i col·laboració de tots els departaments de la Generalitat.
 
El conseller Maragall ha assegurat: “aquest Govern té el compromís de projectar al món les nostres idees, les nostres capacitats per contribuir al seu desenvolupament, la pau i la defensa dels drets humans. Volem que els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 ens identifiquin com a país avançat i solidari.”
 
El Pla Nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya
El Pla Nacional, inspirat en l’informe del CADS L'Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món, s’ha concebut des d’una perspectiva transversal, vetllant per la coordinació efectiva dels 13 departaments de la Generalitat. Té un enfocament molt pràctic i té la voluntat d’integrar eficaçment els Objectius Globals de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el marc normatiu com de planificació per tal que l’Agenda 2030 estigui perfectament integrada en l’acció de la Generalitat de Catalunya.
 
El pla s’ha dissenyat com una macro-estratègia on estan vinculats tot el marc de planificació i normatiu d’aplicació per part del Govern de Catalunya. Serà, per tant, un pla dinàmic que incidirà en tots els àmbits d’actuació del Govern i que integra els ODS en la visió a mitjà termini (2030) i en l’actuació diària del Govern i de l’administració de la Generalitat de Catalunya.
 
Fruit d’un treball molt intens entre els mesos de març i juliol de 2017, actualment es disposa d’un esborrany del pla, que concreta els 17 ODS i les 169 fites globals en aproximadament 750 compromisos. Aquest procés de treball ha estat liderat pel CADS, la Direcció General d’Afers Multilaterals i Europeus i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.
 
Han assistit a la reunió, entre d’altres, la secretària general del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat; el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Família, Josep Ginesta;  la secretària general del Departament d’Ensenyament, Núria Cuenca; la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas; el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz; el director general de Cooperació, Manel Vila; la directora general de Transparència i Dades Obertes, Núria Espuny; el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí; la directora general de Societat Digital, Joana Barbany; el director del CADS, Arnau Queralt i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació, Carme Gual, així com representants de la resta de departaments del Govern que integren la Comissió Interdepartamental.
 
Podeu consultar tota la informació sobre l’Agenda 2030 aquí.

 

 

 

Categories: 

Relacionats

Article

Arrel de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, es va celebrar el passat 7 de juny l’acte virtual "Joves i Natura". Es va poder escoltar a joves catalans que van participar a la Cimera Mundial de la Joventut de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i es va comptar amb una taula rodona on van intervindré joves catalans que, d’una manera o altra, estan compromesos amb la seva conservació.

 

Entrevista

Francesc Baró és investigador de l’ICTA-UAB, i professor investigador de la VUB (Vrije Universiteit Brussel). Ha dirigit el primer estudi sobre el verd escolar a Barcelona, el qual identifica diferents patrons de desigualtat en l'exposició i l'accés als espais verds dels infants escolaritzats a la ciutat. Reflexionem amb ell sobre justícia ambiental, el paper dels centres escolars en l’articulació de la vida als barris i la necessària naturalització d’aquests espais.

Opinió

Si destruïm l’habitabilitat de la Terra no sembla que Mart resulti un destí operatiu pel comú de la humanitat, més enllà dels quatre milionaris de torn i altres ‘supermascles galàctis’ com l’antropòloga i activista Yayo Herrero va titllar a Musk

Butlletí