El Govern reactiva el procés d'elaboració del Pla Nacional de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

Font: Generalitat de Catalunya

26/09/2018 - 17:04
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha encapçalat la reunió de la Comissió Interdepartamental encarregada de coordinar l’elaboració del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.El Pla Nacional referma el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional i subscriu la voluntat del Govern i dels actors que integren la societat civil catalana de compartir aportacions substantives que contribueixin a l’assoliment de l’Agenda 2030 a casa nostra i també a escala global.
 
 
Aquesta trobada ha permès reprendre el procés d’elaboració d’aquest pla –aturat l’octubre passat amb l’aplicació de l’article 155–, que compta amb la participació i col·laboració de tots els departaments de la Generalitat.
 
El conseller Maragall ha assegurat: “aquest Govern té el compromís de projectar al món les nostres idees, les nostres capacitats per contribuir al seu desenvolupament, la pau i la defensa dels drets humans. Volem que els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 ens identifiquin com a país avançat i solidari.”
 
El Pla Nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya
El Pla Nacional, inspirat en l’informe del CADS L'Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món, s’ha concebut des d’una perspectiva transversal, vetllant per la coordinació efectiva dels 13 departaments de la Generalitat. Té un enfocament molt pràctic i té la voluntat d’integrar eficaçment els Objectius Globals de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el marc normatiu com de planificació per tal que l’Agenda 2030 estigui perfectament integrada en l’acció de la Generalitat de Catalunya.
 
El pla s’ha dissenyat com una macro-estratègia on estan vinculats tot el marc de planificació i normatiu d’aplicació per part del Govern de Catalunya. Serà, per tant, un pla dinàmic que incidirà en tots els àmbits d’actuació del Govern i que integra els ODS en la visió a mitjà termini (2030) i en l’actuació diària del Govern i de l’administració de la Generalitat de Catalunya.
 
Fruit d’un treball molt intens entre els mesos de març i juliol de 2017, actualment es disposa d’un esborrany del pla, que concreta els 17 ODS i les 169 fites globals en aproximadament 750 compromisos. Aquest procés de treball ha estat liderat pel CADS, la Direcció General d’Afers Multilaterals i Europeus i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.
 
Han assistit a la reunió, entre d’altres, la secretària general del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat; el secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Família, Josep Ginesta;  la secretària general del Departament d’Ensenyament, Núria Cuenca; la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas; el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz; el director general de Cooperació, Manel Vila; la directora general de Transparència i Dades Obertes, Núria Espuny; el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí; la directora general de Societat Digital, Joana Barbany; el director del CADS, Arnau Queralt i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació, Carme Gual, així com representants de la resta de departaments del Govern que integren la Comissió Interdepartamental.
 
Podeu consultar tota la informació sobre l’Agenda 2030 aquí.

 

 

 

Categories: 

Relacionats

Article

L’equip de govern de l'Ajuntament de Terrassa va participar en un taller per implementar a Terrassa l’Agenda 2030 de l’ONU. A continuació es destaquen les principals accions que desenvolupa l’Ajuntament de Terrassa per contribuir a la localització dels Objectius de desenvolupament sostenible al municipi.

Notícia
Espècie: Protaphorura fimata. Foto: Universitat d’Aarhus

Espècie: Protaphorura fimata. Foto: Universitat d’Aarhus

Un estudi europeu publicat a la revista Global Change Biology i liderat pel CREAF adverteix que la sequera associada al canvi climàtic podria reduir la biodiversitat d'organismes del sòl i frenar la descomposició de les fulles caigudes. Això posaria en perill el reciclatge dels nutrients per a les plantes a tota Europa.

Opinió

Només a la part superficial del Mediterrani (fins a 20-25 centímetres de fondària) hi ha flotant unes 1.455 tones de residus plàstics. Al ritme actual de producció i abocament de residus, l’any 2050 el pes dels plàstics acumulats a l'aigua marina serà superior al pes de tots els peixos del planeta.

 

Butlletí