El Govern explica les línies d'actuació ambientals, i posa l'accent en el canvi climàtic

16/03/2007 - 00:00
La lluita contra el canvi climàtic i una gestió adequada dels recursos marquen les principals actuacions en matèria de sostenibilitat que el Departament de Medi Ambient i Habitatge de Catalunya impulsarà al llarg de l'actual legislatura. El conseller Francesc Baltasar ha comparegut aquest divendres 16 de març al matí davant de la Comissió de Medi Ambient i Habitatge, que s'ha constituït avui mateix. Les actuacions que ha detallat el conseller durant la seva intervenció es desprenen del Pacte d'Entesa Nacional pel Progrés que es va firmar el passat mes de novembre. El pacte es comprometia amb l'impuls de polítiques ambientals que permetessin un desenvolupament d'espais de creixement, d'identitat econòmica i de connexió amb l'entorn que no posessin en risc la capacitat futura del país d'abastir-se d'aigua, de gaudir d'una atmosfera neta, de gestionar els propis residus i preservar la biodiversitat. Durant la compareixença, Baltasar ha destacat que els objectius que es marca el govern en matèria ambiental són molt ambiciosos, i que han de superar el marc del govern i esdevenir un objectiu de país que requerirà un gran esforç col·lectiu durant els propers 10 o 15 anys. Mitigar el canvi climàtic i adaptar-s'hi Els darrers mesos l'actualitat ha estat marcada per diversos informes internacionals que constaten el canvi climàtic que s'està produint al planeta. Recentment, el Govern català ja va anunciar la creació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic per fer-hi front des de Catalunya i que està dotada amb un milió d'euros. El conseller ha reiterat el compromís de la Generalitat d'abordar aquest repte global i ha detallat que els eixos d'actuació del Govern en aquest àmbit són, d'una banda, les polítiques de mitigació (augmentar l'eficiència energètica, substituir els combustibles fòssils o racionalitzar l'ús del transport, entre d'altres) i, d'una altra, les polítiques d'adaptació als efectes del canvi que ja estem patint. Algunes mesures concretes previstes per aquest 2007 en relació al canvi climàtic són:
> Aprovació del Pla d'Acció d'adaptació i mitigació del canvi climàtic > Major suport en equipaments al Servei Meteorològic de Catalunya > Treballar en estudis que permetin afinar molt les previsions en àmbits territorials concrets, que permeti no caure en el catastrofisme i ser rigorosos. Es farà una especial atenció als deltes de l'Ebre, del Llobregat i de la Tordera; a la innivació, i al comportament del sistema hídric català.
Foment de les energies renovables El Pla de l'Energia 2006-2015 fixa com a objectiu que l'any 2015 les energies renovables aportin l'11% del total del consum final d'energia, i el Govern ja ha començat a impulsar diverses mesures per assolir l'objectiu fixat. Fins i tot el conseller Baltasar ha anat més enllà, perquè considera que Catalunya ha de tenir la voluntat d'arribar al 20% l'any 2020, com ja estan proposant alguns sectors de la Unió Europea. Aquest horitzó de moment no s'ha concretat, però és una qüestió que el conseller ja l'ha volgut posar sobre la taula. Algunes de les mesures en matèria energètica que ja estan en funcionament són el parc eòlic de Rubió, l'Oficina d'Avaluació Ambiental, ajuts als ens locals o diverses actuacions per reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera. Fundació de l'Observatori de la sostenibilitat de Catalunya El Govern ja és en la darrera etapa de constitució d'aquest observatori que vol esdevenir un 'organisme de prestigi per sobre dels partits i fins i tot del govern per tal d'abordar aquest qüestió més enllà de les condicions conjunturals, i fer-ho conjuntament amb les fundacions i les universitats catalanes', en paraules del mateix conseller. Preocupació per la Qualitat Ambiental En les actuacions que el Govern preveu impulsar també n'hi figuren diverses que volen resoldre els problemes de contaminació atmosfèrica, acústica, lluminosa i odorífera. És per això que es volen millorar els aspectes de medició de la contaminació en cada un d'aquests àmbits i també impulsar una sèrie d'intervencions de manera coordinada amb les administracions locals. Pel que fa als edificis oficials de la Generalitat, s'ha posat en marxa un pla per adequar la il·luminació exterior de més de 4.000 immobles. L'aigua, un element fràgil i finit> el Pla sectorial d'abastament a Catalunya (que incorpora un pla de gestió de la sequera) > el Programa de reutilització. El Govern també preveu una sèrie d'actuacions alternatives al derogat transvasament de l'Ebre per garantir el proveïment de recursos hídrics fins al primer quart d'aquest segle. Aquestes actuacions es concreten en dessalinitzar aigua de mar, interconnectar xarxes, desconatminar aqüífers, reutilitzar aigua regenerada i una gestió acurada de la demanda. És per assolir aquests objectius que s'ha començat a elaborar el Pla nacional de gestió de l'aigua de Catalunya. Per garantir la sostenibilitat econòmica de les propostes en matèria d'aigua del Govern, s'ha elaborat un nou model de finançament sustentat sobre quatre potes:
> Consolidació del Contracte programa entre la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua. > Aportacions dels Pressupostos Generals de l'Estat. > Finançament de Fons Europeus. > Internalització del cost en les tarifes del cànon de l'aigua.
Prevenció i recollida selectiva dels residus En matèria de residus, l'actuació del Departament pivota sobre diversos compromisos: evitar-ne la generació, recuperar els residus generats convertint-los en recursos valoritzables i tractar tots els residus generats. Tot plegat amb la vista posada en aconseguir que els territoris siguin autosuficients en la gestió dels residus generats. Les eines que permetran reduir l'impacte dels residus són:
> Aprofitament dels materials continguts a les deixalles > Aprovació i aplicació d'un Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Residus Municipals per reduir el desplaçament dels residus i reordenar-ne els fluxes. És per això que es redistribuiran les instal·lacions del territori i se'n construiran de noves amb menys impacte ambiental. > Programa de Residus Municipals de Catalunya que vol estendre les recollides selectives a tot el país i tractar el 100% de les fraccions de residus > Uns objectius per al 2012 que preveuen la recuperació i reciclatge del 55% de matèria orgànica, el 75% de vidre i paper i el 25% dels envasos. D'aquesta manera, només s'abocarà o incinerarà poc més del 40% dels residus generats, xifra que contrasta amb el 74% actual. > Programa de Residus Industrials de Catalunya que contempla diversos ajuts per promoure canvis en els processos productius de les empreses perquè produeixin menys residus i des desacobli la generació de residus del desenvolupament econòmic. > Nou Programa de Gestió dels Residus de la Construcció. > Revisar la normativa catalana sobre residus per permetre el desplegament dels programes previstos. > Desenvolupament d'eines per fer efectiu el principi de 'qui contamina paga'. > Foment de la participació ciutadana a través del Consell per a la Prevenció i Gestió dels Residus a Catalunya.
Preservació del medi natural Hi ha diversos projectes i reivindicacions històriques pel que fa a la protecció del medi natural que el govern ja ha començat a resoldre, com per exemple el desmantellament de Ràdio Liberty, la protecció del paratge del Gorg de Creixell i l'enderrocament del Club Mediterraneé a Cadaqués. Seguint amb aquesta línia, algunes de les actuacions prioritàries del Govern aquest any són:
> Creació del Parc Natural del Baix Empordà-Mongrí-Illes Medes > Ampliació del Parc Natural de Montserrat > Ampliació del Parc Nacional d'Aigüestortes > Incorporació del Departament al Consorci del Parc de Collserola > Iniciar el període d'informació pública del parc natural de les Muntanyes de Prades i Poblet.
Prioritats legislatives Resumint totes les actuacions previstes aquesta legislatura, el conseller ha repassat els avantprojectes de llei que el Departament té la intenció d'impulsar que afecten el medi:
> d'Avaluació Ambiental de Plans i Programes > de Pesca Recreativa en Aigües Continentals > del Sistema d'Acreditació de les entitats col·laboradores de l'Administració de modificació de la Llei 16/2003 de mesures de finançament de les infraestructures de tractament de residus > de modificació de la Llei 6/1993 reguladora de residus > de modificació de la Llei per a l'ampliació del Parc Nacional d'Aigüestortes > de Caça > de creació del Parc Natural del Montgrí-Illes Medes
Tot aquest conjunt de mesures previstes són una bona mostra, segons el conseller Baltasar de la gran centralitat que té per a la Generalitat la lluita contra el canvi climàtic, que espera que també esdevingui un element referencial per al Parlament. Comissió Parlamentària La compareixença ha coincidit amb la creació de la Comissió de Medi Ambient i Habitatge del Parlament, que s'ha constituït per analitzar les polítiques prioritàries per aconseguir un major desenvolupament sostenible del país i la necessària cohesió social en matèria d'habitatge.

Relacionats

Butlletí