El govern espanyol engegarà un pla d'adaptació al canvi climàtic, davant l'amenaça per l'agricultura

13/09/2005 - 00:00
La península ibèrica pot ser la gran perdedora d'Europa davant el canvi climàtic. Amb aquesta contundència es varen presentar les previsions per l'Estat Espanyol en la reunió mantinguda aquest cap de setmana a Londres, pels ministres d'Agricultura i Medi ambient de la UE. El motiu de la trobada ha estat analitzar la relació entre canvi climàtic i agricultura. Per això els polítics convidaren al debat un grup d'experts internacionals, els quals van destacar que un dels àmbits que es veurà més afectat pel canvi climàtic serà l'agricultura, amenaçada per les temperatures extremes.
Els científics van ressaltar que en el 2060 hi haurà una pèrdua de precipitacions del 8% a la península, el que sumat a l'evaporació per altes temperatures reduirà els recursos hídrics entre un 17 i un 18% i, a final de segle, aquest minvament de pluges arribarà al 20%.
Davant les conseqüències que això pot tenir el govern espanyol va anunciar que engegarà un pla d'adaptació i mesures anticipades per a evitar problemes com la desertització i l'increment d'incendis. Com va destacar Arturo Gonzalo Aizpiri, secretari general per a la Prevenció de la Contaminació i el Canvi Climàtic,' aquesta decisió no es basa en informes pessimistes, sinó en el que realment pot passar si no ens anticipem'.
En la reunió també es va examinar el paper de l'agricultura en la reducció d'emissions de gasos efecte hivernacle, per exemple a través de la gestió i producció de combustibles alternatius o l'emmagatzematge de carboni.
En aquest context, Aizpiri va indicar que en aquest primer esborrany del pla d'adaptació al canvi climàtic el govern presentarà un paquet de mesures específiques per a potenciar l'ús de biocarburants i la producció de la biomassa amb finalitats energètiques. També va reclamar més mesures respecte a política agrícola que promoguin un relació respectuosa amb el sòl .

Relacionats

Butlletí