El Govern català prepara un decret per restringir el consum domèstic d'aigua

31/07/2005 - 00:00
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està preparant un decret de situació d'emergència per la sequera, que preveu restriccions en el consum domèstic. Es tracta d'una mesura que el Govern català podria aprovar a finals d'agost si continua sense ploure durant les pròximes dues o tres setmanes o si no ho fa en quantitat, com a mínim perquè es recuperin els embassaments. Les restriccions començarien a aplicar-se al setembre o octubre, segons com evolucioni la situació, i arreu del Principat, excepte a la Val d'Aran i a la conca de La Muga.
Les reserves d'aigua dels embassaments està arribant a una situació crítica, com ho és també la dels rius, a causa de la sequera. Així ho ha dit el director de l'ACA, Jaume Solà, que ha advertit que si no plou durant les pròximes dues o tres setmanes de forma 'consistent'- una mitjana d'uns 20 litres per metre quadrat-, de cara al setembre i octubre s'entrarà en fase d'emergència i s'hauran de començar a aplicar talls en el subministrament domèstic.
Les previsions meteorològiques a curt termini no auguren precipitacions intenses. Així que, per si de cas s'arriba a aquesta situació d'extrema escassetat d'aigua i perquè no agafi d'imprevist, el Govern català vol tenir aprovat abans del mes de setembre un decret d'emergència pel qual es pugui restringir el consum domèstic d'aigua.
La Generalitat ja va aprovar un decret el passat mes de maig que contemplava restriccions en el consum d'aigua per al reg i els usos industrials, però en aquest decret no es preveia restringir el consum domèstic, ja que aquesta és una mesura que només es pren en casos d'emergència i que per ser aplicada requereix de l'aprovació d'un decret excepcional, com el que està preparant l'ACA.
L'ACA preveu tenir enllestit el document a mitjans d'agost per presentar-lo al Consell Executiu i que aquest l'aprovi a finals de mes. Les mesures restrictives contemplades en aquest decret, però, no es començaran a portar a la pràctica fins al setembre o octubre, depenent de com evolucioni la situació meteorològica d'aquí en endavant.
El nou decret recollirà plans de contingència elaborats pels ajuntaments catalans i les seves companyies subministradores. Dins de les mesures de restriccions, però, tindran prioritat en el consum d'aigua, per exemple, els hospitals. A més a més, s'aplicaran arreu de Catalunya, excepte a la Val d'Aran i la conca de La Muga, segons Solà, on la situació de sequera no afecta com a la resta del Principat.
Notícia extreta de La Malla

Relacionats

Butlletí