El govern basc reforça el control de la pol·lució industrial

Un nou registre, que es pot consultar a través d’Internet, amplia notablement les dades de contaminació
Bilbao | Servei Especial
28/08/2008 - 00:00

La contaminació de l'aire a Euskadi no és perillosa, però persisteix. Durant el 2006, el 72% de la societat va estar exposada almenys a una jornada de pol·lució atmosfèrica qualificada de dolenta, molt dolenta o -fins i tot- perillosa. Els dos principals causants d'aquest deteriorament de l'atmosfera són el tràfic i l'activitat industrial. El departament basc de Medi Ambient s'ha compromès a que el percentatge de ciutadans exposats com a mínim un dia a una qualitat de l'aire insuficient es redueixi al 57% d'aquí a l'any 2010. I amb l'objectiu de no faltar a la seva paraula, l'executiu ha començat per reforçar el control de la pol·lució industrial.

El govern de Vitòria, seguint les recomanacions ambientals de la Unió Europea (UE), ha posat en marxa un nou registre per mesurar les emissions contaminants de l'aire, però també de l'aigua i dels residus. La consellera de Medi Ambient, Esther Larrañaga, explica que el nou sistema amplia notablement la informació: es passa dels 50 contaminants controlats fins ara, a 91. A més, el nou registre -anomenat E-PRTR, i les dades del qual es poden consultar a Internet (http://www.ingurumena.ejgv.euskadi.net) és menys permissiu i, per tant, "obliga a una major exigència en termes ambientals", apunta Larrañaga.

El nou registre informa ja de les emissions de 286 empreses amb seu a Euskadi; són les indústries potencialment més contaminants, afectades per la normativa IPPC (Prevenció i Control Integrats de la Contaminació). I les primeres dades d'emissions a l'aire per territoris senyalen que el 75% de la pol·lució industrial a Euskadi es registra a la província de Biscaia, la més industrialitzada. Guipúscoa registra el 19% del total, i Àlaba només el 6%. Pel que fa a les emissions industrials contaminants a l'aigua, Biscaia i Guipúscoa generen el 37% cada una, i Àlaba el 26%.

La patronal basca, Confebask, considera que el nou registre és una garantia mitjançant la qual els ciutadans poden comprovar "la bona tasca" que estan realitzant des de fa anys les indústries basques en el tema del medi ambient. De fet, 6 de cada 10 empreses amb seu a Euskadi han introduït en els últims 20 anys millores i canvis en els seus processos productius amb l'objectiu de disminuir l'impacte ambiental derivat de la seva activitat. El 23% de les indústries disposen d'un certificat ambiental, el que constata un interès creixent pels aspectes ambientals per part de les grans empreses basques, a més d'acreditar el desenvolupament d'una política de gestió respectuosa amb el medi ambient. Un 23%, però, que els grups ecologistes consideren insuficient, tot i valorar positivament que la xifra d'indústries que disposen d'un certificat ambiental s'hagi incrementat notablement els últims anys.

De fet, les empreses industrials basques que veuen en el factor mediambiental una variable per guanyar major rendibilitat econòmica encara són una minoria, només un 5% segons l'Ecobaròmetre Industrial del passat 2007. El 21% de les empreses que senyalen al medi ambient com a una variable bàsica de rendibilitat pertanyen al sector químic i el 17% formen part del col·lectiu d'indústries afectades per la directiva IPPC. D'altra banda, dues de cada tres empreses assentades a Euskadi admeten que la seva activitat provoca algun impacte sobre el medi ambient.

Tot i això, les xifres demostren que cada vegada més el medi ambient forma part dels motors econòmics bascos. El clúster d'empreses dedicades a aquest sector, Aclima, acaba de presentar els resultats corresponents al 2007, constatant que les línees de negoci estretament relacionades amb l'entorn i la sostenibilitat estan fent forat. Actualment, Aclima està format per un total de 98 empreses, amb la incorporació l'any passat de quatre noves companyies. El 32% d'aquestes empreses es dedica a la gestió de residus. El 17% orienta la seva activitat a la consultaria, i el 14% al tractament i la depuració de l'aigua; el mateix percentatge de les empreses que es dediquen al tractament de terres contaminats. D'altra banda, el 8% es dedica a la qualitat de l'aire, i només un 2% treballa en la instrumentació i el control.

Els resultats de tot aquest conglomerat d'empreses parlen per si sols. La facturació del 2007 va ascendir a 14.475 milions d'euros, dels quals 1.500 corresponen específicament a l'àmbit ambiental; això significa un increment del 10% respecte el 2006. Aquestes xifres suposen una aportació d'aquest àmbit industrial al PIB basc del 21,8%; del 2,32% pel que fa a les activitats exclusivament mediambientals. Un total de 4.300 treballadors es centraven en aquest darrer àmbit.

El principal objectiu d'Aclima per al 2008 és anar molt més enllà en el camp de la innovació, de la mà de diversos centres tecnològics i universitats del País Basc. El reciclat de pantalles planes d'última generació, la barreja de plàstics i el disseny d'un sistema per tractar fangs i sediments contaminats de la ria de Bilbao són alguns dels projectes que ja encara Aclima.

Relacionats

Notícia

L’avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells ja ha quedat enllestit perquè el Govern el pugui aprovar en breu, previ dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social. El text ha superat la fase d’audiència i informació pública i s’han tingut en compte les al·legacions de totes les parts interessades.

Acte
05/10/2023 - 10:00
Hall del centre cívic El Rieral
Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Butlletí