El Garraf disposa del seu Pla de Sostenibilitat

19/12/2022 - 08:00

Aquest treball té com a objectiu acompanyar els municipis de la comarca per assolir la neutralitat climàtica el 2050 i dotar-los d’eines per a l’adaptació als efectes del canvi climàtic.  

El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, han presentat , a la seu del Consell a Vilanova i la Geltrú, el Pla de sostenibilitat del Garraf.

Per a Gomar, «és imprescindible per a les administracions saber on som i cap a on anem per assolir la neutralitat climàtica». En aquest sentit, el pla «és un full de ruta amb accions que poden tirar endavant amb recursos», tal com permet el Programa sectorial Renovables 2030. Mònica Gallardo ha definit el pla com «una eina que amb els recursos d’altres administracions serveixi per avançar per etapes, però no primer una i després l’altra, sinó en paral·lel».  

El Pla de Sostenibilitat del Garraf, elaborat per la Diputació de Barcelona, té la visió d’establir un camí per:

  • Acompanyar els municipis de la comarca a assolir la neutralitat de carboni per al 2050
  • Establir estratègies comarcals per accelerar la transició energètica
  • Establir els objectius d’adaptació al canvi climàtic de la comarca
  • Localitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible en les polítiques climàtiques
  • Co-governança: identificar els principals actors rellevants

El document està estructurat en quatre grans temes:

  • Transició energètica. Quines potencialitats té el territori?
  • Vulnerabilitat davant els efectes del canvi climàtic. Quins són els principals sectors en els que caldrà actuar?
  • Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Localització de les accions amb els ODS
  • Governança. Agents clau del territori

 

Transició energètica i vulnerabilitat

Per avançar en la transició energètica, el Pla analitza, entre altres, el consum energètic i el potencial de la comarca del Garraf en la implantació de renovables, així com en estalvi i eficiència energètica. El treball identifica el sector del transport com el consumidor energètic més important, amb un 48% del total, i emissor de gasos amb efecte d’hivernacle, segons les dades de 2019.

L’estudi apunta que, des del 2005 fins al 2019, el consum d’energia verda ha augmentat un 300%. Malgrat aquest augment significatiu, el percentatge de fonts renovables encara es manté baix respecte del consum total energètic a la comarca: el 4%. El treball assenyala, però, el gran potencial de les edificacions per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum, ja que la comarca compta amb molts habitatges unifamiliars: prop del 69% dels edificis al Garraf són d’un sol immoble.

Pel que fa a la biomassa, el document subratlla la moderada producció local d’energia per a usos tèrmics a partir de la biomassa i situa la climatologia, amb hiverns suaus, com un dels factors de la baixa demanda.

El Consell Comarcal del Garraf coordina el Projecte d’eficiència energètica al Garraf, un projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que inclou actuacions orientades a afavorir l’economia baixa en carboni. En aquest projecte, a més del Consell Comarcal, hi participen tots els ajuntaments de la comarca. El pressupost total del projecte és de gairebé 3 M€ amb una durada de 3 anys, entre el 2021 i el 2023.

El treball també analitza el nivell de vulnerabilitat al canvi climàtic per municipi i sector. El  risc de sequeres i disponibilitat de l’aigua se situa en un nivell alt a Cubelles i l’afectació als valors paisatgístics i biodiversitat és alta a Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges.

 

Un pla amb 40 accions

El Pla de sostenibilitat del Garraf defineix un mapa d’actors per a la seva implementació: administració pública, ciutadania i teixit empresarial. El document recull 40 accions que es divideixen en sis eixos temàtics: salut, riscos, protecció civil i emergències; gestió de recursos i economia circular; transició energètica; governança; muntanya; i litoral.

Entre les accions, hi ha la posada en funcionament de l’Oficina comarcal de transició energètica, implementar el Projecte d’eficiència energètica del Garraf; establir criteris en la compra de biomassa per afavorir la gestió forestal sostenible a la comarca; elaborar un catàleg de refugis climàtics i implementar el Pla de gestió de l’espai natural dels Colls i Miralpeix.



 

 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Un conte la temàtica principal del qual és l’aigua i la sequera, en el context d'uns animalons que viuen a la Fageda d’en Jordà.

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Notícia

Accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”. Aquest és el compromís que es desprèn de la ‘Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica’, que s’ha fet pública durant la celebració de la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Butlletí