El Garraf disposa del seu Pla de Sostenibilitat

19/12/2022 - 08:00

Aquest treball té com a objectiu acompanyar els municipis de la comarca per assolir la neutralitat climàtica el 2050 i dotar-los d’eines per a l’adaptació als efectes del canvi climàtic.  

El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, han presentat , a la seu del Consell a Vilanova i la Geltrú, el Pla de sostenibilitat del Garraf.

Per a Gomar, «és imprescindible per a les administracions saber on som i cap a on anem per assolir la neutralitat climàtica». En aquest sentit, el pla «és un full de ruta amb accions que poden tirar endavant amb recursos», tal com permet el Programa sectorial Renovables 2030. Mònica Gallardo ha definit el pla com «una eina que amb els recursos d’altres administracions serveixi per avançar per etapes, però no primer una i després l’altra, sinó en paral·lel».  

El Pla de Sostenibilitat del Garraf, elaborat per la Diputació de Barcelona, té la visió d’establir un camí per:

  • Acompanyar els municipis de la comarca a assolir la neutralitat de carboni per al 2050
  • Establir estratègies comarcals per accelerar la transició energètica
  • Establir els objectius d’adaptació al canvi climàtic de la comarca
  • Localitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible en les polítiques climàtiques
  • Co-governança: identificar els principals actors rellevants

El document està estructurat en quatre grans temes:

  • Transició energètica. Quines potencialitats té el territori?
  • Vulnerabilitat davant els efectes del canvi climàtic. Quins són els principals sectors en els que caldrà actuar?
  • Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Localització de les accions amb els ODS
  • Governança. Agents clau del territori

 

Transició energètica i vulnerabilitat

Per avançar en la transició energètica, el Pla analitza, entre altres, el consum energètic i el potencial de la comarca del Garraf en la implantació de renovables, així com en estalvi i eficiència energètica. El treball identifica el sector del transport com el consumidor energètic més important, amb un 48% del total, i emissor de gasos amb efecte d’hivernacle, segons les dades de 2019.

L’estudi apunta que, des del 2005 fins al 2019, el consum d’energia verda ha augmentat un 300%. Malgrat aquest augment significatiu, el percentatge de fonts renovables encara es manté baix respecte del consum total energètic a la comarca: el 4%. El treball assenyala, però, el gran potencial de les edificacions per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum, ja que la comarca compta amb molts habitatges unifamiliars: prop del 69% dels edificis al Garraf són d’un sol immoble.

Pel que fa a la biomassa, el document subratlla la moderada producció local d’energia per a usos tèrmics a partir de la biomassa i situa la climatologia, amb hiverns suaus, com un dels factors de la baixa demanda.

El Consell Comarcal del Garraf coordina el Projecte d’eficiència energètica al Garraf, un projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que inclou actuacions orientades a afavorir l’economia baixa en carboni. En aquest projecte, a més del Consell Comarcal, hi participen tots els ajuntaments de la comarca. El pressupost total del projecte és de gairebé 3 M€ amb una durada de 3 anys, entre el 2021 i el 2023.

El treball també analitza el nivell de vulnerabilitat al canvi climàtic per municipi i sector. El  risc de sequeres i disponibilitat de l’aigua se situa en un nivell alt a Cubelles i l’afectació als valors paisatgístics i biodiversitat és alta a Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges.

 

Un pla amb 40 accions

El Pla de sostenibilitat del Garraf defineix un mapa d’actors per a la seva implementació: administració pública, ciutadania i teixit empresarial. El document recull 40 accions que es divideixen en sis eixos temàtics: salut, riscos, protecció civil i emergències; gestió de recursos i economia circular; transició energètica; governança; muntanya; i litoral.

Entre les accions, hi ha la posada en funcionament de l’Oficina comarcal de transició energètica, implementar el Projecte d’eficiència energètica del Garraf; establir criteris en la compra de biomassa per afavorir la gestió forestal sostenible a la comarca; elaborar un catàleg de refugis climàtics i implementar el Pla de gestió de l’espai natural dels Colls i Miralpeix. 

 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Els jardins de Can Pahissa de Vilanova i la Geltrí es converteixen en un espai de refugi climàtic d'accés públic. L'espai obre cada matí, de dilluns a divendres, i anirà incorporant elements per millorar el confort.​

Notícia

El Compromís Metropolità vol aconseguir una reducció del 45% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle per al 2030.

Acte
22/09/2022 - 10:00
Centre d’informació la Sala d’Olivella (Plaça Major, s/n, 08818 Olivella)

Butlletí