El Dia Mundial Sense Cotxes obre a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible

22/09/2005 - 00:00
'En motiu de la Diada Mundial Sense Cotxe i de la campanya 'A la ciutat sense el meu cotxe' el centre urbà esdevindrà una illa de vianants en la qual es prohibirà el trànsit de vehicles entre les 10 i les 14h' Aquest és el bàndol publicat aquest matí per l'Ajuntament de l'Alella (al Maresme). Una de les localitats de Catalunya que avui celebren el Dia Mundial Sense Cotxes. De fet molt poques ciutats s'han atrevit a tancar part dels seus carrers al transit en vehicles privats. Ho faran durant el dia d'avui Castelldefels, Arbúcies i Banyoles, on el transport públic serà gratuït.
Tot i el poc èxit a Catalunya, aquesta iniciativa es segueix a més de 900 ciutats de tot el món, - a l'Estat Espanyol serà seguida per 270 localitats- i serveix de culminació a Europa, des del 2002, de la Setmana Europea de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, a la qual aquest any s'han unit 175 ciutats. Aquesta setmana va nàixer amb l'objectiu d'informar, consciènciar, i promoure la participació de la ciutadania en la tasca de millorar la qualitat de vida a les ciutats i pobles reduint el fort impacte ambiental de la mobilitat amb cotxe.
A Catalunya, malgrat valuoses iniciatives locals, i des que l'any passat l'Ajuntament de Barcelona decidís renunciar a aquest acte, donat el fracàs de anys anteriors, s'opta per celebrar exclusivament la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que comença avui fins el 29 de setembre.
Una Setmana que va nàixer a Catalunya justament arrel del primer Dia sense cotxes, el 29 d'abril del 1999 - sota el lema Dia de l'auto-reflexió-. I que, gràcies a la implicació de la major part de municipis catalans, ha esdevingut fonamental en la conscienciació de l'opinió pública sobre la necessitat d'una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l'ús inadequat del cotxe a la ciutat.
No obstant són moltes les entitats que convoquen els ciutadans per optar individualment per la celebració del 'Dia Sense Cotxes'. Per exemple Barcelona aquesta tarda, acollirà una concentració organitzada per Massa Crítica i recolzada per Ecologistes en Acció per reclamar una política de mobilitat destinada a reduir el nombre de cotxes que circulen per la ciutat, i afavorir el transport públic, el vianant i la bicicleta. Per això han convocat als ciutadans a concentrar-se a la Plaça Universitat a les 20:00 per reclamar el seu dret a circular a peu o en bicicleta, d'una manera sostenible i amb seguretat.
Durant aquesta setmana podreu anar seguint a Sostenible tota la programació i els actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
Podeu consultar les ciutats i entitats adherides a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura aquí

Relacionats

Butlletí