El Consorci de Residus del Vallès Occidental actua contra el malbaratament alimentari

Font: Consorci de Residus del Vallès Occidental
16/10/2014 - 00:00

Segons el darrer estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, cada dia a Catalunya es llença a la brossa 719 tones de menjar en bon estat. Més de la meitat prové de les llars, un 58%, però també es malbaraten aliments als supermercats i restaurants. Cada vallesà llença al cubell de la brossa 35kg de menjar per any.

Aquesta situació és un greu problema ambiental, però també social i econòmic. Per aquest motiu, enguany, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha centrat els seu esforç de sensibilització ciutadana en el desenvolupament d'un Programa d'accions contra el malbaratament alimentari.

Les accions concretes d'aquest programa, la campanya ‘Acaba't el plat a casa' i ‘La Lluita per l'Aprofitament' es van presentar el passat 13 d'octubre a la Nova Jazz Cava de Terrassa amb la presència del President del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sánchez; la vicepresidenta, Eva Herrero i Artur Martínez, xef del Restaurant Capritx, guardonat amb una estrella Michelin.
Joan Carles Sánchez ha explicat: 'una de les prioritats municipals de l'actualitat és la lluita contra la pobresa per garantir l'alimentació bàsica a les llars i la necessitat d'abastir famílies. No obstant, es continua llençant molt menjar a la brossa. Accions com l'Acabat el plat a casa pretenen reduir el malbaratament alimentari començant pels més de 80 restaurants adherits, intentant produir un canvi cultural'.

Eva Herrero ha afegit que "el malbaratament alimentari és un problema mediambiental, social i ètic que cal abordar des de la comarca. Per això, accions com la Lluita per l'aprofitament del proper 22 de novembre pretenen provocar reflexió i sensibilitzar a la ciutadania sobre el que es pot fer al respecte. Serà una competició sana en la que s'elaboraran plats amb menjar que, tot i estar en bon estat, acabarien en el millor dels casos al contenidor de la orgànica."
Com a tret de sortida de les accions, el xef Artur Martínez, col·laborador en alguna de les accions del programa, ha impartit una Master Class de cuina d'aprofitament. Una cinquantena d'oients, entre ells estudiants de l'Escola d'Hostaleria de Terrassa i del Vapor Llonch de Sabadell han pogut observar amb atenció com és possible l'aprofitament d'aliments d'una forma creativa i original. El Xef ha explicat que el
primer pas contra el malbaratament comença amb una compra responsable i ben planificada, una pràctica molt habitual als restaurants que cal traslladar a les llars amb la planificació dels menús setmanals.

Campanya 'Acaba't el plat a casa'
La campanya 'Acaba't el plat a casa' pretén reduir el menjar que es llença al sector de la restauració, fomentant que el client es pugui endur en una carmanyola el que no hagi consumit.
L'objectiu del Consorci amb aquesta acció és implicar al màxim de restaurants de la comarca en la promoció de l'hàbit d'endur-se el menjar que ha sobrat del plat. Aquesta pràctica ja la duen a terme alguns restaurants i clients, però encara no està estesa al conjunt de la societat, per això, amb la campanya es vol visualitzar i normalitzar una acció que comporta una millora ambiental, però també social i econòmica.
Actualment, més de 80 restaurants ja s'han adherit a la campanya i formen part dels Restaurants Recooperem. Aquests restaurants disposaran del material de comunicació necessari per explicar als clients la possibilitat d'endur-se el menjar. Alhora, el Consorci també proveirà als restaurants de carmanyoles per facilitar als clients endur-se els aliments que els hagin sobrat als seus clients i bosses perquè aquests s'ho pugin emportar a casa. D'aquesta manera, el client quan arribi a casa podrà aprofitar el que ha sobrat, congelar-ho per un altre dia o convertir les sobres en una recepta original.
El Consorci ha creat una pàgina web específica per a aquesta acció, www.cresidusvoc/recooperem, on la ciutadania podrà trobar tots els Restaurants Recooperem situats en un plànol de la comarca o cercar-los per municipi. També disposarà d'exemples de receptes de cuina d'aprofitament i podrà seguir totes les novetats de la campanya.
Aquesta iniciativa ha rebut el suport dels ajuntaments de la comarca i la col·laboració del Gremi Comarcal d'Hostaleria i Turisme de Sabadell i del Gremi Empresarial d'Hostaleria de Terrassa i Comarca, així com del col·lectiu de restauradors Cuina Vallès.
La campanya s'ha iniciat aquest 15 d'octubre i té una durada de dos mesos, durant els quals qualsevol restaurant de la comarca s'hi pot adherir omplint un formulari a la mateixa pàgina web de la campanya.

La lluita contra el malbaratament alimentari
L'Ajuntament de Terrassa i el Consorci de Residus organitzaran conjuntament el proper 22 de novembre "La lluita per l'aprofitament", un concurs de cuina d'aprofitament de gran format.
Al concurs competiran dos equips, cadascun encapçalat per un xef de reconeguda experiència. Un dels xefs serà l'Artur Martínez, guardonat amb una estrella Michelin al Restaurant Capritx de Terrassa i que recentment ha inaugurant el restaurant Matisbar a Barcelona. El seu contrincant serà el xef Jordi Garrido, amb una reconeguda experiència i actualment al capdavant del Restaurant Mas de Torrent, situat l'hotel de cinc estrelles del mateix nom a la Costa Brava.

L'enfrontament i repte dels dos xefs amb els seus equips corresponents consistirà en confeccionar la millor recepta de cuina d'aprofitament. Tots dos equips disposaran dels mateixos elements: macarrons i un conjunt d'aliments que haurien estat malbaratats i que es recolliran dels Mercats Municipals, Mercavallès i establiments col·laboradors de la ciutat.
El jurat d'aquest concurs serà cadascun dels ciutadans i ciutadanes que s'aproparan a l'esdeveniment, tastaran les dues receptes i donaran el seu vot a la recepta que més aconsegueix impressionar-los. La participació i degustació de la ciutadania serà gratuïta amb la única condició d'aportar algun aliment per al Rebost Municipal de Terrassa. Amb aquesta col·laboració, el Consorci i l'Ajuntament de Terrassa volen incidir en la sensibilització ciutadana sobre la incoherència del malbaratament alimentari i la situació de pobresa i mancances alimentàries d'una part de la població.
Cada equip estarà format per una banda per tres estudiants de les escoles d'hostaleria de la comarca, per l'altra per tres participants del col·lectiu de gent gran de la ciutat, com a expertes en la cuina d'aprofitament, i també es destinaran tres places per persones interessades a nivell particular.
L'esdeveniment tindrà lloc al Vapor Ventalló de Terrassa, i les persones que hi vulguin participar ho podran fer enviant una recepta de cuina d'aprofitament a través de les xarxes socials, a la pàgina de Facebook Residus Vallès, o per correu electrònic a informacioresidus@ccvoc.cat. De totes les receptes enviades, l'organització escollirà les més originals i creatives per designar els participants.

El projecte Recooperem
En els darrers mesos, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a Residus del Vallès Occidental han iniciat el projecte 'Recooperem, cuina per compartir' que té per objectiu abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència, garantint la inclusió social. D'altra banda, aquest projecte garanteix el màxim aprofitament alimentari i evita el malbaratament dels aliments.
Aquesta iniciativa està finançada a parts iguals per les dues institucions comarcals que col·laboren en el seu desenvolupament.
Al conveni marc signat entre el Consell Comarcal i el Consorci de Residus s'hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d'alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

Cal destacar que el Consorci inicia aquest programa a partir de l'experiència de la campanya "Residus de qualitat" en la que ja va treballar el malbaratament alimentari amb la realització de més de 50 tallers de cuina d'aprofitament i la participació de més d'un miler de vallesans.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí