El canvi climàtic no s'atura. Segur que no hi pots fer res?

24/10/2005 - 00:00
Sota aquesta interpel·lació a actuar es presenta ZeroCO2 una iniciativa per comprometre als ciutadans en la lluita contra el canvi climàtic. L'objectiu doncs és aconseguir la responsabilitat compartida de tots els sectors de la societat en la lluita contra l'escalfament del planeta i la consciència de les emissions de gasos efecte hivernacle que produïm amb les nostres activitats quotidianes, així com oferir eines per reduir-les, i compensar-les.
Aquests divendres 21 d'octubre Zero CO2 una iniciativa de Fundació Natura i la Fundación Ecologia y Desarrollo (Ecodes) ha estat presentada públicament a l'Ajuntament de Barcelona. L'acte, presidit per Imma Mayol, III Tinent d'alcalde i presidenta de la Comissió de Sostenibiltat, Serveis Urbans i Medi Ambient de l'Ajuntament, ha comptat amb la participació de Núria Buenaventura, presidenta de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Presidenta de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Josep Garriga, responsable de Desenvolupament Sostenible del Departament de Medi Ambient i Habitatge de Catalunya i Txema Castiella, secretari del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Barcelona. Així com Lola Campos, regidora de Medi Ambient de l' Ajuntament de Saragossa i els dos representants de les entitats organitzadores, Francesc Giró, director de la Fundació Natura i Víctor Viñuales, director de Ecodes.
Els parlaments de la presentació s'han fonamentat en la necessitat de recolzar per part de les administracions les iniciatives socials, com ZeroCO2, que permetin la vinculació dels ciutadans en la lluita contra el canvi climàtic, i sobre tot que ofereixin eines per fer-se responsables de les pròpies emissions.
En aquest sentit, cal destacar que la base de ZeroCO2 es que a través d'un càlcul senzill, al que es pot accedir a la web, ofereix la possibilitat de calcular l'impacte de les nostres accions: El consum energètic a la llar, els desplaçaments, els viatges en avió... I aquest coneixement ens dona la clau per passar a un segon nivell, on podem accedir a diverses fitxes que ens donen eines per reduir aquestes emissions, inclòs comptabilitzant aquesta reducció. El tercer pas, després d'haver minimitzat les emissions es la possibilitat de compensar-les a través de la participació en mecanismes de compensació d'emissions. És a dir projectes que generen reduccions d'emissions reals, quantificables i verificables i que evitin impactes negatius, ambientals o socio-econòmics en països en vies de desenvolupament
Aquesta corresponsabilitat de la societat civil és clau, com va subratllar Josep Garriga, per actuar en l'àmbit fonamental per la lluita contra el canvi climàtic: Els sectors difusos (agricultura, transport, consum domèstic...) que actualment no estan inclosos en el mercat d'emissions del Protocol de Kyoto, i que per tant, malgrat tenir un pes fonamental en l'escalfament del planeta, estan fora de control. Depenen com es va subratllar per els representants de les diferents entitats, d'un treball constant de les administracions locals i les organitzacions que propicien un canvi de model en la mobilitat i en el consum energètic i una vinculació dels ciutadans, basada en el coneixement i el compromís.
Per això resulten fonamentals iniciatives com la de la Fundació Natura i Ecodes que actualment permeten a associacions, ajuntament, ciutadans... ser 'neutres en CO2' coneixent el impacte de les seves activitats, minimitzant-les i en última instància compensant-les.
AdjuntMida
Image icon Foto: L.Hervás56.47 KB

Relacionats

Butlletí