El 43 per cent del peix que es menja prové de l'aqüicultura

09/05/2006 - 00:00
El 43 per cent del peix que es consumeix al món procedeix de granges i no de captures al mar, segons un nou informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). En 'L'estat mundial de l'aqüicultura 2006', informe donat a conèixer aquesta setmana, la FAO assenyala que l'any 1980 aquest percentatge arribava a només el nou per cent. L'aqüicultura produeix més de 45 milions de tones de peix anuals, per un valor que supera els 60 milions de dòlars. El creixement d'aquesta indústria respon a un augment de la demanda, sobretot dels països desenvolupats, diu la FAO. Mentrestant, el nivell de captures de peix al mar ha romàs estable des de mitjans de la dècada de 1980 i l'Organització calcula que no hi ha indicis que augmenti. 'Les captures marines són encara elevades, però s'han estabilitzat, probablement de forma definitiva', ha explicat Rohana Subasinghe, del Departament de Pesca de la FAO. Ha augurat que aquesta estabilització, unida a una creixent població mundial i a l'increment de la demanda de consum de peix per càpita, crearà dificultats. L'informe de la FAO estima que seran necessaris 40 milions de tones addicionals de peix l'any 2030 tan sols per a mantenir els actuals nivells de consum. L'única opció per a satisfer la demanda futura, serà la producció en piscifactories, segons aquesta mateixa font. 'L'aqüicultura podria cobrir la diferència entre el proveïment i la demanda, però existeixen altres factors que poden empènyer la producció en direcció oposada, fent difícil que la indústria creixi de forma suficient per a cobrir la demanda en les pròximes dècades', explica el document. L'aqüicultura ha experimentat un fort creixement des de mitjans de la dècada de 1980, amb un creixement proper al 8 per cent anual. Avui dia continua la seva expansió en gairebé totes les regions del món, amb l'excepció notable d'Àfrica subsahariana. Però la FAO està preocupada que aquest impuls podria disminuir si els governs i les agències de desenvolupament no ajusten les seves polítiques per a respondre a les creixents dificultats que amenacen el futur creixement del sector. Una de les principals dificultats, assegura la FAO, és la falta d'inversions que pateixen els productors en els països en desenvolupament, al costat de l'escassesa de terra i d'aigua dolça per a la aqüicultura. En un comunicat, la FAO reconeix que amb freqüència es critica l'impacte negatiu de la aqüicultura sobre el medi, 'fet que tendeix a eclipsar la seva contribució a la lluita contra la fam i la disminució de la pobresa'. 'Vist des d'una òptica general, és cert que existeix preocupació des del punt de vista ambiental, però es tracta d'una visió simplista', explica Jiansan Jia, Cap del Servei de Recursos d'Aigües Continentals i Aqüicultura en el Departament de Pesca de la FAO. Segons Jia, els problemes varien d'un país a un altre i d'una explotació a una altra, i sovint s'exagera. 'No es tracta de donar l'esquena a la aqüicultura, sinó que hem de resoldre els problemes i assolir que sigui sostenible', afirma. En aquest enllaç podeu ampliar la informació des del punt de vista de l'entitat conservacionista WWF.

Relacionats

Butlletí