El 30% de l'electricitat serà d'origen renovable al 2010. Aquest és l'objectiu del govern espanyol

29/07/2005 - 00:00
El Consell de Ministres aprova avui divendres 29 de juliol la reforma del Pla Estratègic de Promoció de les Energies Renovables del 1999, incloent un conjunt de noves mesures per a fer créixer el seu ús en l'horitzó de l'any 2010. L'objectiu, davant una previsió d'augment del consum energètic total d'un 24%, és que les fonts renovables, sobre tot l'energia eòlica i la solar, suposin dintre de 5 anys el 12% de les energies primàries consumides a Espanya, i el 30% de les usades per a produir electricitat.
L' Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), depenent del Ministeri d'Indústria, ha destacat en un informe recent que és imprescindible augmentar la producció i el consum d'energies netes. A més ha posat de manifest que l'increment de la demanda d'energia primària entre 2000 i 2004 (3,2% anual) va ser molt superior al previst per l'estratègia de l'anterior Pla, el que va obligar a mantenir el pes relatiu de les fonts contaminants.
Segons dades de la patronal elèctrica, Unesa, l'any passat les renovables van aportar al voltant del 19% de l'electricitat produïda, per sota de la tèrmica (45%) i la nuclear (22%). El director d'energies renovables del IDAE, Cayetano Hernández, en referència a aquesta reforma del Pla ha destacat que les metes de producció que avui fixa el Govern són molt ambicioses. No obstant, es va declarar convençut que són assolibles gràcies a la fortalesa del sector, que conta amb més de 1.300 companyies i amb la tecnologia necessària per a afrontar el repte. El seu desenvolupament, va afegir, es veurà afavorit pel pla d'eficiència energètica aprovat fa unes setmanes.
L'Estat Espanyol és el segon productor d'energies renovables del món, per darrere d'Alemanya. La potència instal·lada per a produir electricitat mitjançant fonts netes va arribar l'any passat els 10.490 megavats, un 16% més que en el 2003, segons dades d'UNESA.
AdjuntMida
Image icon Font: APPA Eòlica Catalunya38.47 KB

Relacionats

Butlletí