El 2018 va ser el quart any més càlid de la història a nivell global

El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords

Font: TV3 i Món Planeta

12/09/2019 - 08:00
Font: Pixabay

Font: Pixabay

S'acaba de presentar l'últim informe sobre l'"Estat del clima", que  confirma que l'any 2018 va ser el quart any més càlid mai registrat a nivell global. El nivell del mar o les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera van tornar a batre rècords. Els principals indicadors de canvi climàtic continuen amb la tendència coherent amb l'escalfament global.

L'informe està dirigit per l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA) i compta amb les aportacions de més de 470 científics de prop de 60 països d'arreu del món. Els resultats han estat publicats per la Societat Meteorològica Americana (AMS).

 

Rècord d'emissions de gasos d'efecte hivernacle

Les principals concentracions de gasos d'efecte hivernacle, inclosos el diòxid de carboni (CO2), el metà i l'òxid nitrós, van assolir nivells rècord. En el cas concret del CO2, la concentració mitjana anual va ser de 407,4 ppm, el valor més alt mai registrat, tant en els mesuraments moderns, com en els deduïts dels nuclis de gel, que es remunten a fa 800.000 anys. 

 

El quart any més càlid

La seva capacitat d'escalfar la Terra és un 43% superior que el 1990.

La temperatura mitjana global va ser entre 0,3 °C i 0,4 °C més alta que la mitjana de 1981-2010.  El 2018 va ser el quart any més càlid de la història des que se'n tenen registres, amb els tres primers llocs ocupats pel 2017, el 2015 i el 2016 que, a l'espera de com acabi aquest 2019, continua sent l'any més càlid, com a mínim, des de mitjans del segle XIX.

 

Temperatura de la superfície del mar per damunt de la mitjana

La temperatura mitjana de la superfície del mar (SST) va ser una mica més freda que la registrada durant l'any rècord, el 2016, que va ser molt condicionat pel fenomen del Niño. Tot i això, es va situar uns 0,3 ºC per sobre de la mitjana de 1981-2010. L'oceà més profund també continua escalfant-se any rere any.

Malgrat el lleuger refredament superficial respecte al 2016, la calor a la part superior de l'oceà va ser rècord el 2018. Aquesta calor reflecteix l'acumulació continuada d'energia tèrmica als 700 metres més superficials de l'oceà. Els oceans absorbeixen més del 90% de l'excés de calor que genera l'escalfament global a la Terra.

Els patrons de salinitat de la superfície del mar reforcen les evidències que les regions seques són cada cop més seques i més salades, mentre que les regions humides són més plujoses i més fresques. Des del 2005, els 600 primers metres de profunditat de l'Atlàntic són cada any més salats.

 

Rècord del nivell del mar

A més, la pujada del nivell del mar ha tornat a batre rècords per setè any consecutiu a causa d'unes glaceres que fa 30 anys que s'estan fonent a un ritme que els científics consideren alarmant. El nivell mitjà global del mar va augmentar fins a un nivell rècord:  8,1 centímetres per sobre del registrat l'any 1993, quan van començar els mesuraments per satèl·lit. El nivell del mar global augmenta a un ritme mitjà de 3,1 cm per dècada. 

Una amenaça que s'està accelerant i que és cada cop més gran, amb auguris que poden resultar catastròfics si es compleixen. Això no és només a causa de la fusió dels casquets polars i les glaceres sinó, també i especialment, a causa de l'escalfament de l'aigua, que fa que s'expandeixi. El canvi climàtic i les seves conseqüències a tots els nivells, doncs, continua el seu ritme imparable malgrat els esforços que alguns països estan fent per reduir les seves emissions, uns esforços que no només haurien d'estendre's a tot el món sinó que, a més, podrien haver arribat massa tard i ser massa febles.

 

Incendis

L'activitat mundial d'incendis va ser la més baixa registrada des del 1997. La superfície cremada va ser d'uns 500 milions d'hectàrees. Aquesta disminució és coherent amb una tendència global a la baixa, impulsada principalment per la transformació de sabanes en zones agrícoles.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Lleida acull la III Missió Internacional sobre solucions sostenibles per a les ciutats en el marc de la Fira Municipàlia, amb més d’una quarantena de representants de països iberoamericans. Una de les màximes prioritats del consistori lleidatà és contribuir a revertir l’escalfament global, una realitat palpable que ha fet augmentar, en poc més de mig segle, la temperatura mitja anual uns 1,3 graus, ha generat extrems climàtics i ha provocat una disminució notable de les precipitacions i els dies de boira.

Notícia
Més de tres milions i mig de vehicles pagaran impostos a Catalunya a partir del 2020 pel CO2 que emeten a l'atmosfera

Aquest tribut var ser aprovat pel Parlament el 2017 amb la Llei del canvi climàtic, com una mesura per lluitar contra la situació d’emergència climàtica que viu el planeta. El text del projecte de llei, introdueix algunes novetats com que l’impost el començaran a liquidar el 2020 cotxes i furgonetes, i al 2021 s’hi afegiran les motocicletes. L’impost té caràcter finalista i la seva recaptació es destinarà íntegrament a nodrir el Fons climàtic i el Fons de patrimoni natural

 

Notícia

La mesura pretén minimitzar les emissions a l’atmosfera durant aquestes situacions en què s’incrementen les concentracions de contaminants en l’aire.

Butlletí