[ECOLOGIA PRÀCTICA] La vida oculta de les gallines (per Jordi Bigues)

16/07/2007 - 00:00
Cada any es consumeixen a l'estat espanyol més de tretze mil milions d'ous, 250 per habitant, un cada 30 hores, el mateix temps que triga una gallina ponedora en fer-lo (1). Tots, exceptuant una petita comunitat vegana, mengem ous de gallina. Pocs es pregunten com viu i què rep a canvi la ponedora. Una gallina de granja industrial pon gairebé un ou diari (2). De no fer-ho només l'espera la mort. El granger impedeix el desenvolupament natural de l'ou que, en el cas que estés fecundat, donaria un pollet als vint dies d'incubació. Mentre una ponedora industrial produeix sense parar, les gallines ecològiques que veuen el Sol i toquen el sòl i s'alimenten de menjar natural, poden arribar a produir entre 120 i 170 ous, en contrast amb els 15 a l'any que pon una gallina en estat silvestre. El 94% de les gallines viuen engabiades en bateria, sofreixen amputació de bec... i si més no es poden moure. El 3% tenen el privilegi de viure en naus tancades tocant el sòl; cridades en aviaris, el 2% tenen accés a l'exterior, les cuiden lliures, d'estable, i unes poques viuen tocant terra, sòl i amb una alimentació ecològica. Al juny de 1999, el Consell Europeu d'Agricultura va decidir, després d'un període de transició fins a 2012, implementar una directiva encaminada a aconseguir un major benestar, fruit de la pressió del moviment ecologista, animalista i dels consumidors. Les ponedores es criaran seguint tres models: gàbies enriquides , sistemes alternatius sense gàbies o gallines en llibertat, per a la producció d'ous ecològics. Amb la gàbia enriquida cada ponedora disposarà de 750 centímetres quadrats de superfície, així com més altura, una barra, un ponedor i un llit. En el sistema alternatiu, cada gallina disposarà de 1.100 centímetres quadrats d'espai vital, amb part de la superfície coberta amb jaç, suficients ponedors i barres. Els ous procedents dels aviaris descrits podran vendre's com d'estable. Fins a l'1 de gener de 2003, les gallines ponedores vivien, és un dir, en gàbies en bateria de menys de 450 centímetres quadrats (un quadrat de 20 per 23 centímetres). La seva densitat era de 30 ponedores per metre quadrat). Des de 2003, l'espai ha augmentat a 550 centímetres quadrats (un quadrat de 20 per 22 centímetres), reduint la seva densitat a 24 per metre quadrat i passaran al 2012, amb la gàbia enriquida, a 17 ponedores per metre quadrat (1.100 centímetres quadrats, un quadrat de 30 per 35 centímetres). En contrast, als Estats Units l'autoregulació del sector comporta un espai de 430 centímetres quadrats per ponedora, 330-430 a Brasil, 375 a Índia o 300-400 a Ucraïna. En molts països no existeixen ni normes ni sistema d'inspecció. Això és utilitzat pels productors industrials europeus d'ous per a acusar de dúmping ambiental a la competència exterior, un avantatge competitiu de costos en relació amb els productors europeus. Gairebé la totalitat del pinso animal fabricat a Espanya és transgènic (excepte l'aliment de les gallines ecològiques que no poden ser alimentades amb pinsos transgènics). La raó és que els compostos per a animals incorporen fins a un 20% de soia com font de proteïnes i és importada i transgènica. Un disseny exemplar Sempre s'ha dit que un ou de gallina és el paradigma d'un disseny exemplar. La closca té 0,3 mil·límetres de gruix de carbonat càlcic i pot aguantar una pressió de fins a 2,7 quilos. La superfície està coberta de porus que permeten els intercanvis de vapor d'aigua i gas entre l'embrió i el mitjà exterior quan l'ou està fecundat. En Europa, els ous de gallina estan classificats per la seva grandària. Els XL o Supergrans tenen més de 73 grams de pes; els L o Grans entre 63 i 73 grams; els M o Mitjans entre 53 i 63 grams i els S o Petits pesen menys de 53 grams. La proteïna dels ous és considerada de gran valor biològic, fàcil de digerir i té moltes vitamines i minerals. Els ous i el pollastre són les proteïnes de les classes treballadores europees. Ara, el consum d'aviram (un 80% de pollastre) encapçala les estadístiques amb una mitjana de 30 quilos per persona i any, per darrere de la carn de porc. Si sumim a les carns d'aus els ous, amb un pes similar, encapçala el consum d'aliments d'origen animal. L'abús de fàrmacs prohibits per a accelerar l'engreix (que es porta a terme en 40 dies), el d'antibiòtics que no poden administrar-se sense recepta veterinària, l'ús de productes tòxics en la producció de pinsos com oli usat, domèstic i industrial, i la transmissió de diferents malalties com la grip aviar o les toxiinfeccions d'origen bacterià associades a la manipulació errònia dels ous, posen en perill a l'estat a 100.000 ocupacions directes i indirectes, en la producció de carn de pollastre, i 10.000 en la producció industrial d'ous. La inseguretat alimentària, en espacial ara la de la grip aviar, ha reduït el consum de carns d'aus i ous.

Fes els teus propis càlculs Calcula. Una gallina pon els 250 ous i 14 pollastres produeixen els 30 quilos de carn de pollastre, el consum mig anual per habitant. L'impacte ambiental és considerat una contaminació agrària difusa per la seva distribució en el territori. La suma dels residus que generen les 8.000 explotacions industrials (2.000 d'elles per a ous), les emissions d'efecte hivernacle que comporten el consum elèctric de les granges industrials i el transport de la seva producció al mitjà urbà, el consum d'aigua i de cereals i pinsos... ens costen un ou. Per a obtenir un pollastre cal aportar de 3.500 a 6.000 litres d'aigua per quilo de mitjana, el que significa més de 10.000 litres per gallina. Cada quilo d'aviram necessita més de 2 quilos, el doble, de cereals. En contrast, per a fer un quilo de blat es precisen de 900 a 1.000 litres d'aigua de pluja, si és blat de moro 1.400 de reg i si és soia 2000 litres per quilo. Per a fer un quilo d'ous (de 14 a 16 unitats), es necessiten 2,6 quilos de cereals. Per tant, cada ou de 60 grams necessita 150 grams de cereal. Redueix. Les noves normes europees de etiquetatge d'ous permeten distingir amb claredat la forma de criatura dels animals i la seva procedència, el que anomenem traçabilitat. El codi numèric imprès en els ous distingeix amb un 0, els de producció ecològica, amb un 1, els de les gallines lliures, amb un 2, les que toquen sòl, amb un 3, les engabiades. A continuació apareixen les sigles de l'estat de la Unió Europea on s'ha posat i vuit xifres per a identificar província, municipi (mitjançant el codi postal) i granja. La grandària i la data de caducitat completen la informació. Compensa. Com gairebé sempre, menys és més. Els pollastres de granja i els ous certificats procedents de l'agricultura ecològica, combinen la qualitat amb un major respecte per aquests éssers vius i els grangers que els cuiden. En tot cas, la pela dels ous ha d'incorporar-se a la fracció orgànica dels residus. La producció intensiva ha popularitzat la ingesta de pollastre, però la factura moral, no inclosa en el preu, ens obliga a mirar en altra adreça. Està pels núvols.


Recepta: Pollastre a les fines herbes «Per a la correcta elaboració d'aquest deliciós plat primer cal tancar el pollastre nounat en una nau sense tot just llum ni ventilació, bé amuntonat i en la qual gairebé no podrà moure's. Se li alimenta amb una dieta repleta d'additius per a provocar el màxim engreixi en el mínim de temps. El pes excessiu, el doble del normal, fa que les potes acabin nafrades en carn viva i puguin partir-se en múltiples fractures. L'estat de tensió i angoixa, al costat del sofriment que pateix el seu esquelet i els seus òrgans, possiblement acabi amb la seva vida. Les víctimes poden ser picotejades per la resta o quedar mortes podrint-se entre els altres. Amb només sis setmanes de vida, arriba el moment del sacrifici, encara que és possible que amb un poc de sort no arribi a veure'l perquè el amoníac produït per la fermentació de la fems ja li haurà produït ceguesa. Finalment, des de l'escorxador serà enviat a restaurants i polleries, perquè vostè assaboreixi la seva carn tendra i saborosa» Associació per a la Defensa dels Drets de l'Animal (Adda)

Notes
(1) Segons el Ministeri d'Agricultura, l'any passat el nombre de ponedores es va reduir un 6,1% i la producció d'ous un 5,4%. La cabanya de ponedores en 2006 era de 44,3 milions que van produir 974 milions de dotzenes d'ous, ocupant el tercer lloc europeu després de després de França i Alemanya. La producció d'ous suposa un 5,6% de la producció final ramadera espanyola la producció de la qual s'ha reduït però el seu valor ha augmentat. El consum d'ous per càpita és de 205 i la xifra total, incloent els aliments elaborats amb ou, 238 per persona i any. La tendència és la caiguda del consum d'ou fresc. (2) Estimen que les gallines que viuen en gàbies de 550 centímetres quadrats posen, de mitjana, 334 ous a l'any, menjant de 110 a 115 grams de pinso diari. És a dir, que mengen 42 quilograms de pinso a l'any (se suposa que conté cereals) per a produir 24,3 quilograms d'ou (inclosa la closca) supergrans, 21 quilograms d'ous grans o 17 de mitjans.
AdjuntMida
Image icon [ CONSULTA LA SÈRIE ]24.12 KB

Relacionats

Butlletí