Dues escoles de les Garrigues s'enduen els principals premis del concurs Apilo XII de recollida de piles usades

Font: Agències de Residus de Catalunya i Mollerusa TV

17/06/2018 - 11:00

L’escola Mare de Déu de Montserrat, de l’Albagés, premiada com a centre educatiu amb més piles recollides de tot Catalunya, i Els set focs, de Bellaguarda, el que més n’ha aconseguit per alumne. 

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, acompanyat del president d’Ecopilas, José Pérez, el director general d’ERP Espanya, Matías Rodrígues, i el director comercial de Reyclia, Julio Lema, ha lliurat els premis de la quarta edició del concurs Apilo XII, que promou la recollida selectiva de piles entre la comunitat educativa. Han assistit al lliurament el vicepresident del Consell Comarcal de l’Urgell, Joan Eroles, i la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella.

Enguany, l’escola Mare de Déu de Montserrat, de l’Albagés (Garrigues), s’ha endut el guardó corresponent al centre educatiu amb més piles recollides de tot Catalunya, amb 2.445 quilos, obtenint 2.500 euros de premi. Aquest centre també és el que més piles per alumne ha recollit (163). Com les bases del concurs estableixen que cada escola pot optar només a un premi, el corresponent al centre amb més quantitat recollida per alumne ha recaigut en el següent classificat, que és l’escola Els set focs, de Bellaguarda, també a les Garrigues, que ha arribat als 105,60 quilos per alumne, i que s’ha endut uns altres 2.500 euros.  

La segona classificada, mereixedora de 1.500 euros, ha estat la llar d’infants municipal de Tivenys (Baix Ebre), amb 93,78 quilos per alumne. La tercera, de la mateixa comarca, l’escola Divina Pastora de Tortosa, ha recollit 53,38 quilos per alumne i ha rebut 1.000 euros.

Més de 56.000 quilos recollits

La campanya Apilo XII ha aconseguit acumular en la seva quarta edició 56.072 quilos de piles, gràcies a la participació de 919 escoles. Aquesta és una iniciativa organitzada des del 2015 per l’ARC i els sistemes integrats de gestió Ecopilas, ERP, UNIBAT i ECOLEC per sensibilitzar i promoure la recollida selectiva de bateries entre els escolars. Del total dels centres inscrits, 561 han estat de Barcelona, 121 de Girona, 101 de Lleida i 136 de Tarragona. Pel que fa a quilos totals recollits, els que han destacat en cada comarca han estat:

La recollida selectiva de piles

El concurs va néixer amb la voluntat de contribuir al compliment de la normativa europea, que establia que, a partir de l’any 2015, un 45% de les piles i acumuladors portàtils que surten al mercat s’havien de recollir selectivament. Les últimes dades de recollida selectiva de piles, corresponents al 2017, mostren un augment de les tones de piles separades respecte anys anteriors. Així, el 2017 es van recollir a Catalunya 1.481 tones, mentre que el 2016 havien estat 1.141 i el 2015, 904. L’índex de recollida de piles assolit l’any passat arriba al 75%, per sobre del que estableix la normativa vigent de cara al 2020, que és del 50%.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, posa en marxa aquesta setmana un nou sistema de recollida de les restes de poda de la fracció vegetal porta a porta per tal de donar valor a aquest tipus de residus orgànics. 

Notícia

L'Ajuntament de Vila-seca presenta Illa-neta, el sistema de recollida selectiva de residus al Centre Històric, que entra en funcionament el 17 de juny.

Notícia

La recollida de residus amb contenidors intel·ligents s’iniciarà aquest juny als barris de la Balconada i Cal Gravat de Manresa.

Butlletí