De les centrals nuclears a les energies netes

07/10/2004 - 00:00
El municipi de Vandellòs (el Baix Camp) està inevitablement lligat a l'energia. A aquesta fama hi ha contribuït instal·lacions com les centrals nuclears o la tèrmica que promou Gas Natural. No obstant, l'Ajuntament vol fer un pas endavant i que Vandellòs es converteixi també en un referent pel que fa a les energies netes. Per aquest motiu, ha demanat a la Generalitat que hi instal·li el futur Centre de Recerca en Energies Renovables de Catalunya (CRER).
El ple de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va aprovar divendres 30 de juny una moció en què demana al Govern català que el municipi aculli el futur centre de recerca. Una proposta que sembla viable, ja que el propi Parlament de Catalunya s'hi va manifestar totalment a favor l'abril passat i la proposta també va tenir un alt suport al Senat.
El CRERC és un dels equipaments energètics que figuren en els pactes del Tinell, de manera que s'hauria de desencallar durant aquesta legislatura. De fet, la Generalitat ja compta amb una partida pressupostària de tres milions d'euros per dedicar-los a aquest projecte durant aquest any.
Tot apunta que Vandellòs serà el municipi que aculli aquest centre, tal com figura a l'esborrany del Pla de l'Energia i als mateixos acords del Tinell. No obstant, des del consistori hi ha pressa per assegurar-se'n. Volen tenir el blat ben lligat dins el sac, especialment després que l'institut de recerca associat al projecte nuclear ITER hagi acabat escapant-se cap al nou districte tecnològic de Barcelona.
La moció aprovada aquest dilluns per tots els grups municipals de Vandellòs posa damunt la taula arguments com la gran aportació energètica que fan les comarques de Tarragona al conjunt del país o bé la disponibilitat tècnica i humana que ofereix la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, pel que fa a impulsar projectes de recerca.
Notícia extreta de La Malla

Relacionats

Butlletí