Cosmocaixa celebra unes jornades al voltant de la figura i obra de Ramon Margalef

17/11/2005 - 00:00
Més de tres-cents experts de tot el món participen al Congrés 'La Unitat en la diversitat' que té lloc fins el 18 de novembre al CosmoCaixa , en què s'analitzarà el llegat científic de Ramon Margalef, una figura pionera en el món de l'ecologia i en l'estudi dels sistemes naturals. Margalef, que va morir el maig de 2004, ha esdevingut un dels científics amb més projecció internacional en l'àmbit de la limnologia (estudi dels llacs i les aigües continentals), l'oceanografia i l'ecologia teòrica.
Les jornades que tenen com a eix central el llegat humà i científic de Ramon Margalef, abordaran temàtiques com ara l'ecologia del canvi global; la generació i el manteniment de la diversitat biològica; les relacions entre l'estabilitat, la productivitat i la diversitat; les fronteres, els ecotons, la fragmentació, la dinàmica de poblacions i metapoblacions; les línies emergents en ecologia i la recerca de la nova síntesi ecològica (la unitat en la diversitat).
El Congrés és una iniciativa de l' Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre (AEET); l' Associació Espanyola de Limnologia (AEL); la Societat Espanyola d'Etologia; diversos col·lectius de les ciències marines i de l'ecologia animal, i l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l' Obra Social de La Caixa. El comitè organitzador està constituït per Carles Gràcia, professor del Departament d'Ecologia de la UB; Fernando Valladares, Marta Estrada i Josep M. Gili (CSIC); Antoni Camacho (UV) i Arturo Elosegui (UPV), i Juan Carlos Senar (Museu de Zoologia de Barcelona).
Ramon Margalef, considerat un dels fundadors de l'ecologia moderna, va ser docent i investigador, i catedràtic al Departament d'Ecologia de la UB des de 1967 - el primer catedràtic de tot l'Estat-. Amb més de quatre-cents articles sobre planctologia, limnologia i ecologia general és un dels autors més citats en bibliografia científica d'aquests àmbits de la recerca, amb articles que han estat aportacions cabdals a la teoria dels ecosistemes -'Information theory in Ecology' (1958) o 'On certain unifying principles in Ecology' (1963)- i llibres de referència obligada per entendre el funcionament de la natura, com ara 'Perspectives in ecological theory' (1968), 'Ecologia' (1974), 'Limnologia' (1983) i, més recentment, 'La biosfera: entre la termodinámica y el juego' (1980) 'Teoría de los sistemas ecológicos' (1992) o 'Our Biosphere' (1997).
Margalef va ser també Medalla d'Or i Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya membre de la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans; de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i també va ser-ho d'institucions paral·leles a Madrid, Sevilla, Galícia i de l'Acadèmia Nacional de Ciències (Estats Units), entre altres entitats. A més de ser nomenat doctor honoris causa per les universitats de Laval (Canadà), Aix-Marseille (França), Luján (Argentina) i Alacant.
Podeu accedir al programa de les jornades aquí

Relacionats

Butlletí