'Contra un retorn a la normalitat': la crida de 200 personalitats de les arts i les ciències per salvar el planeta

18/05/2020 - 18:28

El manifest demana que després de la pandèmia de la COVID-19 es freni el "col·lapse global" ambiental, es redefineixin els nostres valors i es passi a l'acció per "dignitat, supervivència i coherència"

Robert De Niro, Isabelle Adjani, Cate Blanchett, Alfonso Cuarón, Javier Bardem, Penélope Cruz, Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Marianne Faithfull, Virginie Despentes, Alexandre Desplat, Natalie Dessay, Kate de el Castell, Pedro Almodóvar, Julianne Moore, Zazi, Madonna , Vanessa Paradis ... aquestes són algunes de les desenes de personalitats del món del cinema, la música, les arts i la ciència que han signat un manifest publicat  sota el títol Non à 1 retour à la normale (Contra la tornada a la normalitat).

L'article -que signen també una vintena de premis Nobel de física i química i el premi Nobel de la pau Muhammad Yunus- és una iniciativa promoguda per Juliette Binoche i l'astrofísic Aurélien Barrau.El text deixa clara la preocupació dels signants per la magnitud de la pandèmia de la COVID-19 però mira més enllà, denuncia l'explotació de la terra i posa el focus en les conseqüències del "col·lapse global" que estem vivint. "La pandèmia de la COVID-19 és una tragèdia, una crisi que, però, ens convida a plantar cara a qüestions essencials. el balanç és simple: els 'ajustos' no són suficients, el problema és estructural. la catàstrofe ecològica en curs revela una meta crisi: l'extinció de la vida sobre la Terra està fora de dubte i tots els indicadors apunten a una amenaça existencial directa, a diferència d'una pandèmia, per molt greu que sigui, es tracta d'un col·lapse global les conseqüències del qual no tenen comparació. Fem per això una crida solemne a dirigents i ciutadans a sostreure de la lògica predominant per treballar en una reforma profunda dels objectius, els valors i les economies ".

El manifest demana que no es torni a la normalitat si per això s'entén tota aquesta destrucció de tan alt cost humà i ambiental i demana que es passi a l'acció per "supervivència, dignitat i coherència". "El consumisme ens ha portat a negar la vida mateixa: la de les plantes, la dels animals i la d'una gran quantitat d'éssers humans. La contaminació, l'escalfament i la destrucció d'espais naturals han posat el món a la vora del precipici. Per això, davant el creixement continu de les desigualtats, ens sembla impensable 'tornar a la normalitat'. La transformació radical que s'imposa a tots els nivells exigeix ​​audàcia i coratge i no tindrà lloc sense un compromís massiu i determinat. Per a quan deixarem l'acció? És una qüestió de supervivència tant com de dignitat o coherència ".


 

Relacionats

Opinió

Les alternatives inclourien la defensa dels serveis públics i els béns comunitaris, en la seva titularitat, gestió i provisió; per garantir que les cures i els serveis relacionats estiguin coberts per a tots. Per assegurar les sobiranies sobre els recursos, com és l’alimentària i l’energètica. I per preferenciar, en definitiva, nous models i opcions des dels ecofeminismes i des de l’economia feminista, ecològica, social i solidària.

Notícia

Quin impacte sobre la fauna té el confinament de les persones a les ciutats? Arran de la crisi del coronavirus, aquesta pregunta ha estat freqüent i ha donat lloc a moltes especulacions. Tot i que no hi ha dades per estimar l’impacte, els estudis previs permeten anticipar-ne algunes conseqüències.

Notícia

El passat 8 i 9 de febrer, el municipi de Deltebre ha celebrat dues sessions matinals de neteja de les platges del municipi. En total, han estat més de 500 les persones que de manera desinteressada han participat i han permès recollir al voltant de 300 sacs (3.000kg) amb residus de les platges com a conseqüència del pas del temporal Glòria per Deltebre.

Butlletí