Contenidors intel·ligents: un nou sistema de recollida de residus a Montmeló

02/11/2021 - 08:00

L’Ajuntament de Montmeló es proposa l’objectiu d’arribar a les directrius marcades per la normativa europea i catalana donant un pas més per fomentar la separació́ en origen dels residus.

Des de fa uns mesos, l’Ajuntament de Montmeló està treballant en un projecte de poble, que necessitarà de la participació de tothom i segurament d’un canvi d’hàbits a l’hora d’anar a llençar les escombraries. I és que tot i que a Montmeló reciclem un 42% de les deixalles, l’altre 58% va a parar a l’abocador, i això no serà acceptable per la normativa catalana i europea en els propers anys.

Aquestes directrius pretenen arribar a assolir el 55% de Recollida Selectiva per l’any 2025, el 60% l’any 2030 i el 65% el 2035, així com reduir fins al 10% el total de residus generats i dipositats a abocadors l’any 2035.

Així, doncs, es necessiten fer canvis en el model actual, sobretot si tenim en compte que també caldrà generar una factura individual de residus per a cada habitatge, com es fa en el cas de l’aigua, el gas o l’electricitat.

Els models que, a dia d’avui, s’han demostrat més eficients en la recollida selectiva de residus han estat els que aposten per una recollida porta a porta de totes les deixalles, o de l’orgànica (les restes de menjar, petites restes vegetals, etc.) i la resta. Aquests models, però, requereixen uns hàbits i uns coneixements que cal que la ciutadania vagi agafant a poc a poc.

Un altre dels models que s’està imposant és el dels contenidors intel·ligents (contenidors que es troben tancats i cal obrir amb una targeta magnètica personalitzada). Aquest sistema incorpora una tecnologia que permet fer lectura del comportament de cada habitatge en relació als residus (nombre de vegades que es fan aportacions de cada tipus de residu, entre d’altres), i que permet, per tant, premiar les bones conductes ambientals i penalitzar les que no ho són, establir una gradació de la taxa de residus, el què es coneix per una taxa justa per generació.

La proposta de model de recollida que es fa des de l’Ajuntament és aquesta, tancar de forma intel·ligent els contenidors que ja tenim a la via pública, recollir dades i veure si, en un futur, ens calen més passos per assolir els percentatges de separació de residus que se’ns demanen. Amb el suport del Consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental, podem ser una prova pilot a la comarca.

S'ha iniciat la posada en comú d’aquest projecte amb el convenciment que l’empatia, responsabilitat i la suma de bons comportaments ajudarà a millorar els resultats actuals.

S'han celebrat una sessió del Plenari del Consell del Poble amb representants de l’Agència de Residus, de l’Ajuntament i d’altres administracions per explicar els detalls de la proposta i respondre els dubtes i suggeriments que puguin sorgir. També s'han instal·lats a la façana de la Residència Can Dotras dos models de contenidors que tenen incorporada possibles tecnologies de tancament.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El primer any amb el sistema de contenidors tancats dona uns resultats molt positius. D'ençà que es va iniciar el nou sistema de recollida de residus el tant per cent de recollida selectiva s'ha vist incrementat molt ràpidament, arribant a l'octubre de 2023 a un 69,53%.

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Butlletí