Contenidors "intel·ligents" per a una millor recollida selectiva de brossa

Font: 324.cat

30/06/2018 - 10:30

La Conca de Barberà és de les comarques amb un índex més alt de recollida selectiva de la brossa. Un 50% de les deixalles que es generen es porten a reciclar de manera correcta. Però tot i que ho fan prou bé, encara ho volen fer millor. Per això, han començat una prova pilot.

A Rocafort de Queralt han posat uns contenidors "intel·ligents" que només s'obren amb targeta. Cada casa en té una i també té les bosses de la brossa amb un codi que els identifica.

Es fa servir per als contenidors de residus, orgànic i plàstics. I, en cas d'inspecció, es pot saber quins veïns fan bé la seva feina.

Segons una directiva de la Unió Europera els municipis que no compleixin amb la recollida selectiva hauran de pagar unes taxes més altes cosa que repercutirà directament en els ciutadans. A la Conca de Barberà s'han proposat que els que ho facin bé paguin menys i els que no, que carreguin amb els costos.

Marc Roca és alcalde de Rocafort de Queralt: "El que ens diu la UE és que el cànon de residus pujarà exponencialment aquest propers anys. Això repercutirà directament en els ciutadans. Però si pugen el percentatge de recollida selectiva ho podem amortir."

El que pagui menys tindrà un rebut de 120 euros l'any. A partir d'aquí hi ha una escala que pot arribar fins a 200 euros per casa.

I, Rocafort de Queralt no és l'únic municipi de Catalunya que prova la recollida selectiva amb contenidors intel·ligents. Altres pobles del Bages, la Garrotxa, el Maresme o el Baix Llobregat també ho estan començant a implementar. I, l'Àrea Metropilitana de Barcelona ho està estudiant.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Els contenidors s’obren amb una targeta (Foto: Gerard Bosch)

Els contenidors s’obren amb una targeta (Foto: Gerard Bosch)

Els municipis amb més població de la Conca de Barberà implantaran la recollida de residus porta a porta a partir del 2020. Montblanc, l’Espluga, Santa Coloma de Queralt, Sarral i Vimbodí són les poblacions que optarien per aquest sistema. A més a més, s’hi podria afegir Vilaverd i Barberà de la Conca, mentre que la resta de poblacions utilitzaran els contenidors amb obertura magnètica. 

Notícia
És el darrer municipi, dels tres que formen part del pla, que faltava que posés en marxa el sistema

Balsareny completa des de finals de juny el pla pilot que el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus va posar en marxa a final de l'any passat d'implantació d'un sistema pioner a Catalunya de recollida de deixalles mitjançant els anomenats contenidors intel·ligents. Un model basat en l'ús restringit i personalitzat d'alguns dels contenidors, mitjançant targetes magnètiques. De fet, Balsareny ja ho tenia en pràctica als barris de Cal Nosa i Cal Rata, però el que es va engegar ahir va ser la implantació a tot el nucli urbà, que a més és el més gran dels que prenen part en aquest pla pilot.

Notícia

Les proves pilot es realitzaran a diferents nuclis dels municipis d’Argelaguer i Santa Pau, amb contenidors d’accés personalitzat i targeta identificativa.

Butlletí