Catalunya es suma a la limitació de la velocitat a 110 km/h a les autopistes per estalviar petroli

Sostenible.cat

26/02/2011
El Servei Català de Trànsit (SCT) també aplicarà la mesura provisional i transitòria que ha aprovat aquest 25 de febrer el Consell de Ministres del govern espanyol on es redueix temporalment la velocitat màxima a autopistes i autovies de 120 km/h a 110 km/h com a mesura de shock per estalviar combustible i reduir la factura energètica. 

Així doncs, la Generalitat de Catalunya s'adhereix a la mesura excepcional adoptada pel govern espanyol, segons ha comunicat Joan Aregio, director del Servei Català de Trànsit, però vol recalcar que els seus efectes seran efectius sempre i quan vagin acompanyats d'altres iniciatives i mesures en altres àmbits. També ha comentat que "el cost d'aquest canvi de senyalització l'assumirà el titular de la via"

Reduir l'elevada factura energètica
El vicepresident del Govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha comunicat que l'acord del Consell de Ministres  pel qual es posaran en marxa una sèrie de mesures transitòries, que entraran en vigor el dilluns, dia 7 de març, per reduir l'elevada factura energètica que es produeix per l'elevació del preu del barril de petroli.

Alfredo Pérez Rubalcaba ha assegurat que l'Executiu vol "transmetre tranquil·litat pel que fa al subministrament de carburant" que està, ha dit, garantit, "encara que cal tenir previstos plans de contingència". I ha recordat que "una pujada de 10 euros en el barril de petroli, suposa que la factura energètica del país s'encareixi al voltant dels 6.000 milions d'euros. Estem parlant d'un creixement de la factura energètica importantíssim per a un país dependent del petroli ".

Menys velocitat i més transport públic
La primera de les mesures serà reduir la velocitat màxima en autovies i autopistes des dels 120 quilòmetres per hora actuals, a 110. "Ho fem per estalviar petroli, un 15% en gasolina i 11% a gasoil. Estem parlant d'una mesura que pretén reduir el consum de carburants", ha assegurat Pérez Rubalcaba, que ha afirmat que el proper divendres es publicaran les noves normes. La mesura comporta canvis en la senyalització i en les sancions, encara que el vicepresident primer ha assegurat que no afectarà el carnet per punts ja "que es tracta d'una mesura d'estalvi i no té a veure amb la seguretat viària".

La segona iniciativa anunciada ha estat la de rebaixar fins a un 5% el preu dels bitllets de RENFE, tant en trens de rodalies com en mitja distància. La mesura no afectarà les tarifes de llarga distància i alta velocitat. Alfredo Pérez Rubalcaba ha assegurat que s'ha pres aquesta iniciativa "per fomentar el transport públic i així estalviar també gasolina", i ha anunciat diferents campanyes de promoció del transport públic.

La tercera mesura serà la d'elevar fins al 7% el percentatge de biodièsel a les gasolines i gasoils que fins ara era del 5,8%, mesura també encaminada a l'estalvi del combustible.

A més d'aquestes mesures d'execució immediata, el vicepresident primer ha anunciat que el Ministeri d'Indústria mantindrà reunions amb les comunitats autònomes i administracions locals per acordar iniciatives conjuntes d'estalvi energètic, entre les quals destaquen la reducció de la despesa en il·luminació. "Estem segurs de la màxima col·laboració".

Pérez Rubalcaba també ha anunciat que el Govern espanyol"intensificarà el seguiment dels preus i marges de distribució per garantir que es compleixen les normes de competència. Estarem vigilants" ha afirmat i ha anunciat que es crearà "un grup de treball amb empreses i grans distribuïdors per seguir dia a dia l'evolució de l'els preus del petroli i distribució de gas, mentre duri aquesta crisi ".

Articles relacionats:
Petroli: és 2011 el nou 2008?

 

Etiquetes: 

Relacionats

Acte

Butlletí