Castelldefels participa en l'avaluació de mesures ambientals als campaments de refugiats sahrauís

09/01/2018 - 14:52

Personal tècnic de Castelldefels ha visitat els campaments per aportar la seva experiència i assessorar sobre problemàtiques relacionades amb el medi ambient

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) va organitzar del 20 al 25 de novembre passat un viatge tècnic en coordinació amb la Coordinadora Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (CCAPS) als campaments de refugiats sahrauís, on hi ha una població aproximada de 120.000 persones. L'objectiu de la visita era identificar possibles línies d'intervenció i visitar altres projectes el camí dels quals ja ha finalitzat.

L'Ajuntament de Castelldefels va respondre a la petició de cooperació tècnica per tal d'avaluar i proposar projectes. Un dels objectius més importants era plantejar un pla de millora del manteniment del sistema de gestió de residus que està garantit amb finançament de l'ACNUR.

Assessorament en matèria de medi ambient

L'avaluació va posar sobre la taula tres necessitats: la millora dels abocadors controlats i eliminació dels abocadors incontrolats, la millora dels sistemes a nivell descentralitzat de cada barri, i la sensibilització i educació mediambiental.

Al costat d'altre personal tècnic de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, per part de Castelldefels van participar en aquesta visita als campaments personal tècnic de les àrees municipals d'Educació, Pau i Solidaritat i de Medi Ambient i Serveis Urbans-Via Pública.

Les delegacions municipals van visitar tres campaments o ‘wilayas', on van conèixer el dia a dia de la vida als campaments i les dificultats que presenta. També es van visitar els edificis de les quatre ‘dairas' que necessiten rehabilitació integral amb enfocament de serveis d'un edifici municipal amb operaris sahrauís que aprofitarien per replicar els aprenentatges en altres rehabilitacions. Després de les inundacions del 2014 i 2015 han quedat molt malmeses, i són espais amb molta i diversa activitat, perquè són els centres socials i administratius de referència diària de milers de persones.

Finalment, també es va poder fer una visita de seguiment a projectes finançats per les campanyes d'emergència dels darrers anys i d'altres, de caràcter educatiu i sanitari, que podrien millorar-se amb la participació de tècnics municipals d'ajuntaments  membres del FCCD.

Cooperació «necessària»

Rebut l'informe tècnic de la visita, la regidora d'Educació, Pau i Solidaritat, Nathalie Langer, resumeix que «la cooperació tècnica és una eina que pot permetre'ns anar més enllà de les intervencions en ajut humanitari i emergències als campaments, i marca la línia de col·laboració a mitjà i llarg termini entre municipis catalans i ‘daires' sahrauís amb un major impacte».

L'Ajuntament de Castelldefels, afegeix la regidora, «continuarà treballant en la línia de donar suport a les accions de pau, sobre tot entre el jovent, per la defensa del referèndum posposat, incidint en les accions de la MINURSO en aquest sentit i contribuint a fer més suportables les condicions de vida al desert que els acull, des de fa més de 40 anys».

El municipi, a més, continuarà col·laborant amb l'associació Castelldefels Sàhara per fer possible cada estiu les ‘Vacances en pau' dels infants sahrauís.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Només cinc ciutats han estat elegides a escala europea, i dues són a Catalunya. La subvenció per a cada ciutat oscil·la entre els 65.000 i els 85.000 euros, i està recolzada per FedEx.

Notícia

Una representació de l’alumnat (més de 70) i professorat (18) de tretze centres educatius de la ciutat van participar en l’acció final conjunta del curs que es va celebrar al Centre Cívic Vista Alegre.

Notícia

L’Ajuntament de Castelldefels ha finalitzat les instal·lacions de generació elèctrica fotovoltaica per a l’autoconsum a la prefectura de la Policia Local, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado i la Pista Poliesportiva de Can Roca.

Butlletí